Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rappar om Iran – nu riskerar han dödsstraff

Han rappar om livet under diktaturen i Iran. För det riskerar han att avrättas. Den fängslade artisten Toomaj Salehis fall kastar ljus på en verklighet otaliga iranier befinner sig i, där varje protest kan kosta dem livet.
–Han ville vara folkets röst, säger hans morbror Eghbal Eghbali till TT.

Demonstration mot gripandet av Toomaj Salehi i Berlin i början av november.

Demonstration mot gripandet av Toomaj Salehi i Berlin i början av november.

Foto: Snapshot/F Boillot/Shutterstock/TT

Iran2022-12-01 06:00

"Min röst är på gatorna, att tysta mig är lönlöst, vi har redan sått miljoner frön och är redo för strid."

Det är lätt att förstå varför den iranske rapparen Toomaj Salehis popularitet har skjutit i höjden under höstens historiska protester i Iran. Hans politiska texter kritiserar varenda aspekt av den regim som demonstranterna vill se falla. Dödsstraffen, ojämställdheten, propagandan i statsmedierna, till och med Irans handel med Kina lyfts och fördöms i hans musik.

En låt tillägnas fångarna i det ökända Evinfängelset i Teheran, där han själv nu sitter fängslad efter att ha visat stöd för protesterna.

För drygt en månad sedan greps Toomaj Salehi. Enligt uppgifter till iranska oppositionella medier stormades hans hem mitt i natten och han fördes bort tillsammans med två vänner. Mycket mer än så vet inte ens Salehis familj.

– Sedan han greps har ingen i vår familj fått lov att besöka honom eller kontakta honom, så han har själv inte kunnat berätta för oss hur hans situation ser ut, säger hans morbror Eghbal Eghbali, som bor i Tyskland.

Familjen är däremot säker på att han har blivit torterad.

Grundlösa anklagelser

Fyra veckor efter gripandet kom den första officiella uppgiften om Salehi: ett åtal där han anklagas för att "sprida korruption i världen" – ett brott som i Iran kan straffas med döden. Statligt kontrollerade medier anklagar honom för att ha en central roll i protesterna som skakat landet i över två månader. Grundlösa och falska anklagelser, enligt morbrodern.

– Det Toomaj gör har alltid varit offentligt, han har inte ägnat sig åt några underjordiska eller hemliga aktiviteter. Han är en samhällskritisk rappare, han ville vara folkets röst genom sin musik, säger Eghbal Eghbali.

TT: Har ni i familjen eller Toomaj själv varit oroliga för att han ska gripas, eftersom han är så samhällskritisk?

– I Iran finns det ingen medborgare som känner sig trygg. Vår oro över Toomajs situation är en oro som vi delar med alla iranier.

Fans världen över

På grund av Toomaj Salehis artisteri har gripandet och åtalet uppmärksammats världen över, men hans situation är långt från unik. Tiotusentals iranier har gripits under protesterna och många av dem riskerar dödsstraff. I skrivande stund har iranska myndigheter dömt minst 21 personer till döden i skenrättegångar, enligt Amnesty International. Många fler befaras gå samma öde till mötes. Samtidigt har hundratals – åtminstone 448 personer enligt organisationen Iran Human Rights – dödats på gatorna.

Toomaj Salehi har fans långt utanför Irans gränser tack vare den iranska diasporan. Det speciella med honom är inte hans åsikter – hans syn på samhället delas av de flesta unga iranier – utan att han faktiskt vågar uttrycka dem fastän han bor kvar i landet, säger Afagh Levin, ett fan som bor i Sverige och som har engagerat sig mycket i hans fall.

– Den senaste tiden har jag inte kunnat lyssna på något annat än hans låtar, säger hon.

Fakta: Historisk proteströrelse

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!