Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barn riskerar bortgifte

Saknar du någon? Varje år finns det barn som aldrig kommer tillbaka till skolan efter sommaren. Länsstyrelsens satsning ska skapa medvetenhet och få fler att slå larm.

Vill uppmärksamma. Juno Blom från länsstyrelsen tror att medvetenhet är en del av lösningen.

Vill uppmärksamma. Juno Blom från länsstyrelsen tror att medvetenhet är en del av lösningen.

Foto: Michael Svensson

Hederskultur2017-08-22 13:41

Hur många barn som försvinner spårlöst varje år efter semestern finns ingen riktig statistik på. Däremot vet man att det förekommer och att det kan handla om olagligt bortgifte.

Inför sommaren startade länsstyrelsen därför en kampanj för att motverka problemet, som är ännu mer aktuellt nu när sommaren närmar sig höst.

– Om man tittar tillbaka vet vi inte riktigt hur det ser ut. Men bara till vår nationella stödtelefon har vi ärenden som rör 111 barn och unga sedan den startade 2014, berättar Juno Blom på Nationella Kompetensteamet, Länsstyrelsen i Östergötland.

Det är svårt för myndigheterna att agera när en resa redan genomförts. Det gäller att fånga upp signalerna i tid.

– Polisen kan inte åka ner och använda sig av svensk myndighetsutövning i de här länderna, säger Juno Blom.

Det man kan göra är att försöka fånga upp de som återvänder och kanske har lämnat ett barn utomlands. Men det är en knivig fråga att utreda.

– Det här är ett sätt att visa att inget barn ska försvinna utan att vi letat efter dem. Kommunen har ett informationsansvar kring barn som inte är skolpliktiga men är under 20 år. Man ska veta vad alla barn gör, säger Juno Blom.

Hon vill också påtala vikten av att anmäla om man har en misstanke om att något inte står rätt till.

– Det viktigaste är att man följer de rutiner som finns. Skolan ska anmäla, men det är viktigt att man pratar med en vuxen om man är orolig för en kompis också. Känner man minsta oro ska man agera!

Juno Blom menar att det är extra viktigt att påtala att alla barn, oavsett ursprung, har samma rättigheter.

– De ska ha tillgång till allt som sägs i barnkonventionen. Det handlar om respekt mot de här barnen. Den stora oron för mig är barn som skickat ut signaler men som inte fångats upp. Det har visat sig i flera av de här fallen. Myndigheter måste ta ett större ansvar.

Problematiken rör heller inte bara flickor, även om många tror det.

– Det är båda. Men jag tror att det är så att vi historiskt sett varit sämre på att se pojkar. Men det handlar om både flickor och pojkar, säger Juno Blom.

Hon hoppas nu att länsstyrelsens affischer ska få sitta uppe på alla skolor.

– Alla barn ska kunna känna att någon bryr sig. Det största problemet när barn inte vågar säga nåt till oss är att vi inte varit tydliga med att vi vill veta. Det är jätteviktigt att nå ut, säger Juno Blom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om