Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Branschen om publikbeskedet: Glad överraskning

Den 1 juli höjs publiktaket till 300 personer inomhus, så länge inte smittspridningen ökar. Det är en av många lättnader för kulturlivet som nu presenterats av regeringen.

Den 1 juli höjs publiktaket till 300 personer inomhus, så länge inte smittspridningen ökar. Arkivbild.

Den 1 juli höjs publiktaket till 300 personer inomhus, så länge inte smittspridningen ökar. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-27 18:50

– Nu har man ju datum och tydliga besked om vad som händer i varje steg och det är vi jätteglada för. Vi har efterfrågat det här länge, eftersom vi behöver börja planera, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, som tar emot beskedet med glädje.

Under regeringens pressträff på torsdagen presenterades en avveckling av restriktionerna i fem steg. Det första steget träder i kraft 1 juni, då publik på 50 personer, med anvisade sittplatser, kommer att tillåtas inomhus.

3 000 personer utomhus

Den 1 juli, då steg två inleds, kan 300 personer tillåtas inomhus vid anvisade sittplatser. Utomhus kan en publik på 3 000 personer tillåtas vid anvisade sittplatser. För evenemang utomhus utan sittplats gäller 600 personer från den 1 juli. Regeringen tittar också på frågan om vaccinintyg som en möjlighet för större evenemang.

– Många delar av kulturlivet har långa ledtider, men jag vet också att det finns verksamheter runt om i landet som gärna skulle dra igång verksamhet. Det skulle betyda en hel del både för ekonomin och för alla kulturaktörer som längtar efter att möta sin publik, och inte minst för alla kulturälskare, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

TT: Vågar vi lita på att det blir så här?

– Det är ju vad Folkhälsomyndigheten beräknar och det ska vi nog ha goda förhoppningar om ska kunna ske. Det känns fantastiskt att smittläget ser så pass mycket bättre ut. Det här är hårt provade verksamheter som nu successivt ges möjlighet att ta emot mer publik och som också har förberett sig för att göra det på ett smittsäkert sätt.

I steg fyra, som preliminärt inleds i september, är regeringens plan att ta bort publikbegränsningarna helt för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Lind framhåller att både kulturen och idrotten har en fas av "återhämtning" framför sig.

– Där måste vi från politiken följa läget noga och vara beredda att också fortsätta ge stöd.

Vill ha större tydlighet

Samtidigt som Pihlgren är glad efterlyser han ytterligare tydlighet kring föreskrifterna.

– Det handlar om sådant som om man ökar antalet besökare som sitter eller står – är det fortfarande en meters avstånd som gäller och hur länge ska det vara det? Men det kommer väl att komma allt eftersom, säger han.

Peter Fornstam, vd för biokedjan Svenska bio, är också glad över torsdagens besked.

– Det var en glad överraskning att det verkar bli 300 inomhus redan till den 1 juli. Det får en stor effekt, det är bara 10–15 salonger av våra 800 som har en större kapacitet, så om man höljer blicken ser det förstås ljust ut. Och det inte bara för vår ekonomi. En 300-gräns kommer att göra det möjligt att få tillbaka en större bredd i utbudet, det är bra för hela filmkulturen.

"Beredda möta stor publik"

Cecilia Falk, producent på Parkteatern i Stockholm, kan ännu inte säga om det från 1 juli kan bli aktuellt med så många som 3 000 sittande personer framför scenen på Djurgården.

– Vi är helt beredda att möta en stor publik, sedan behöver jag sätta mig in i detaljer för att se vilka restriktioner som gäller angående avstånd mellan sällskap, men vi är riggade för alla varianter. Jag kan inte säga nu hur många vår park på Galärvarvet kan ta emot, men vi är väldigt redo och lyckliga, säger Cecilia Falk.

– Vi är också redo för barnteater i ytterområdena under hela sommaren. Vi är rustade för pop-up, oannonserat, och där för vi nära dialog med tillståndsmyndigheten. Vi är fulladdade med samarbeten och publikmöten i sommar.

Klaus Pontvik, festivalgeneral på Uppsala internationella gitarrfestival och initiativtagare till den nya sommarfestivalen Music in the Garden, är överlycklig.

– Fantastiska nyheter, tycker jag och många med mig! Nu ser vi ljuset i tunneln och snart ser vi även solen.

Så har publiktaket ändrats under pandemin

9 mars 2020 blev en publikgräns på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.

16 november 2020 sänktes taket från 300 till åtta personer för allmänna sammankomster. Restriktionerna trädde i kraft den 24 november.

26 februari 2021 definierade Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittoläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas begränsningen för inomhuspublik bort. Ett nytt publiktak föreslogs först kunna införas 11 april.

30 mars 2021 sköt regeringen, på Folkhälsomyndighetens begäran, fram det nya publiktaket till 3 maj.

Regeringen föreslog den 3 maj i en remiss lättnader vad gäller deltagarantalet på vissa arrangemang. Vid exempelvis stora kulturevenemang med anvisade platser utomhus skulle publiken kunna uppgå till 500 personer från och med 17 maj – om smittoutvecklingen tillät detta.

Den 12 maj kom beskedet att publiktaket ska höjas den 1 juni, från 8 till 50 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!