Sommaren är här och Daniel Poohl gör sina sista dagar på jobbet innan semestern. Sedan ska han koppla av tillsammans med familjen, vandra i skogen…
– Och se så mycket fotboll som möjligt, säger han.
Som liten var drömmen att bli fotbollsproffs, alternativt rockstjärna. Eller journalist. Det blev det sistnämnda. Sedan 2001 har han arbetat på den antirasistiska tidningen Expo. De senaste tio åren som chefredaktör och vd. Numera är man en hel organisation som omfattar både tidskrift, utbildningar och föreläsningar.
– Och så har vi "Tillsammansskapet", med vilket vi hjälper gräsrötter att bedriva lokala kampanjer för sammanhållning i samhället – mot rasism och högerextremism. Det är många som efterfrågar det.
Vad tror du att Expo gör om tio år?
– Samma som vi gör idag, tyvärr. Med största sannolikhet finns vi även utanför landets gränser. Sedan kommer vi alltid att syssla med journalistik.
Det var i samband med flyktingströmmen från forna Jugoslavien i början 1990-talet som Daniel Poohl första gången förstod att det finns grupper i samhället som vill särskilja människor utifrån utseende, härkomst, religion med mera. Det som brukar sammanfattas som rasism. Han säger att hans syn på frågorna inte har förändrats nämnvärt sedan dess.
– Däremot har omvärlden förändrats. Vi lever i en värld där det verkligen gungar under fötterna. Det är en relativt ny situation som innebär att vi nu mer än någonsin måste göra det här arbetet tillsammans.
Han säger att det inte handlar om onda eller goda människor, utan om föreställningar och hur man vill att ett samhälle ska se ut.
– Godhet och ondska hör hemma i sagorna och är ett sätt att förenkla något som kan vara svårt att begripa. Det som extremhögern tror på är inte ondska, utan en idé som konkurrerar med alla andra idéer.
Det är här hans arbete på Expo kommer in. Det som går ut på att bena ut bakomliggande orsaker till att främlingsfientlighet uppstår. Som varför en person går med i en högerextrem organisation. Är det för att hen mår psykiskt dåligt, söker en gemenskap, eller är det brist på kunskap, dålig skola eller klassklyftor?
– Det kan finnas en massa förklaringar. Där försöker vi bidra till en mer nyanserad och komplex bild.
Hur tycker du att det går?
– Vissa dagar är det dystert, andra dagar är det mer positivt. Många söker sig till oss för att få hjälp och råd. Då känns det bra att kunna fungera som en kompass och sätta ord på något som jag tror väldigt många känner just nu.