Björling har alltid älskat rock´n´roll

Om Raymond Björling fått bestämma själv skulle han ha satsat på rock’n'roll och inte på opera som farfar Jussi. Men i och med The Cadillac Band har han återgått till ursprunget och framför Elvislåtar för fulla hus.

Sjunger på heltid. I dag är Raymond Björling frilansande operasångare med blandade företagsevent-, bröllops- och begravningsjobb.

Sjunger på heltid. I dag är Raymond Björling frilansande operasångare med blandade företagsevent-, bröllops- och begravningsjobb.

Foto: Anders Wiklund/TT

Grattis2016-05-07 14:00

Ända sedan Raymond Björling var en liten har sången och scenen funnits i hans liv. Farfar Jussi satte standarden med sin tenorstämma av världsklass. I hans fotspår följde sedan Raymonds pappa Rolf Björling som hade stora framgångar under 1950-, 60-, och 70-talen.

Det var på hans resor, föreställningar och konserter som Raymond fick inblick i artistlivet. I början lockade det inte alls.

– Jag tyckte att det var ett lite halvtråkigt liv att harva runt i landet och fick ett motstånd mot den världen. Dessutom har jag alltid haft rock’n'roll-musiken i själen.

Men ju äldre Raymond blev desto starkare blev trycket hemifrån. När han var närmare tjugo år satte pappa Rolf hårt mot hårt och förklarade att om Raymond ville ha ekonomisk hjälp skulle han söka sig till operahögskolan.

– Det var så jag gled in på operasången och det kändes helt rätt då. Det var under Pavarottieran och jag hade planer på att bli världens främsta tenor.

I början såg det riktigt ljust ut. Raymond Björling tilldelades ett stipendium ur Konstnärsfonden som en av musikdramatiska skolans mest lovande elev.

Direkt efter studierna fick han jobb på "Phantom of the opera" där han stannade i fem år. Därefter var det dags för nästa musikal – "Kristina från Duvemåla".

Men ju längre tiden gick desto svårare blev det att få en plats på Operan. I slutet av 1990-talet började dessutom publiken svika och med dem resurserna.

Vilken betydelse har det haft att du är sonson till Jussi Björling?

– Många tror att det har varit bra, men om jag tittar tillbaka har det mer legat mig i fatet. I och för sig har det öppnat en del dörrar men det har också inneburit att man inte får låta som sig själv utan att man ska vara en Jussikopia. Då spelar det ingen roll hur bra man är.

I|stället för det fasta jobb på Operan som han en gång drömde om blev han frilansare på en ibland ganska krokig väg. Operaföreställningar har blandats med företagsevent, bröllops- och begravningsjobb. Men även extraknäck som tryckare, kock och caddy åt en proffsgolfande kusin i USA.

Nu jobbar han sedan en tid tillbaka på kafé hemma i Uppsala. Dessutom uppträder han ofta med The Cadillac Band vars repertoar består av en hel del Elvislåtar.

– Det är jätteroligt och jag sjunger bättre än någonsin, min röst har mognat. Ibland kan jag tänka att jag borde ha kört på mitt spår redan från början, sjungit rock’n'roll och inte hamnat i Björlingstuket.

Skaver det i dig att det aldrig blev den där stora operakarriären?

– Nej, det har jag släppt. Nu är man snart pensionär, jag har ett jobb jag trivs med och en underbar fästmö. Och det här livet har varit fantastiskt ändå. Jag har rest över hela världen och sjungit så jag ska inte klaga.

Namn som klingar. "Hur mycket jag än har kämpat så har jag den där Jussistämpeln på mig. Det är svårt att komma ifrån den", säger Raymond Björling.
Namn som klingar. "Hur mycket jag än har kämpat så har jag den där Jussistämpeln på mig. Det är svårt att komma ifrån den", säger Raymond Björling.
Födelsedagsprofilen

Namn: Raymond Björling

Fyller: 60 år den 7 maj 2016.

Bor: I Uppsala

Familj: Fästmö och son.

Gör: Sångare och artist.

Om att fylla 60: "Jag har ju lite krämpor, lite ont i ryggen och så, men i övrigt känner jag mig inte äldre än 30 år. Det är roligt med alla saker som sker nu."

Så firar jag födelsedagen: "Min fästmö håller på att fixa något. Det kommer väl ett litet gäng så vi får hoppas att det blir fint väder."

Mest önskade begravningssången: "Jag har säkert sjungit på 10|000 begravningar och vanligaste låten är 'Jag har hört om en stad ovan molnen' och 'O store Gud'. Nu spelar de flesta cd-skivor, men ibland händer det att någon ringer och då kommer jag."

Paradrätt: "Jag är ju född i Chicago så om det ska vara en riktigt fin middag lagar jag gärna kalkon på amerikanskt vis med alla tillbehör som jag lärt mig av min mamma. Men jag gillar även svensk husmanskost som lax i ugn och wallenbergare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!