Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visar övergivna platser

Stadshuset i Kiruna. Detroit. Nu öppnar fotografen Jan Jörnmarks utställning "Övergivna platser" på Arbetets museum.

"Ferris School, Detroit" av Jan Jörnmark.

"Ferris School, Detroit" av Jan Jörnmark.

Foto: Susanna Beskow Norgren

FOTO2019-05-17 21:00

Projektet Övergivna platser började som en webbsida 2005. I dag är det ett av Sveriges mest spridda fotoprojekt, bland annat i form av en Facebookgrupp med över 120 000 medlemmar.

Bakom projektet står författaren, debattören, ekonomihistorikern och fotografen Jan Jörnmark, Göteborg. Från den 18 maj till den 18 augusti visas ett brett urval av hans bilder på Arbetets museum, från starten fram till nytagna bilder.

I projektet kombinerar Jörnmark sitt fotointresse med sitt engagemang inom bostadspolitiska och samhällsekonomiska frågor.

Det är vackra och lite sorgliga bilder av övergivna platser, men Jörnmark slår i från sig ord som vemod och nostalgi, och talar i stället om samhällsomvandling, en närmast klinisk dokumentation av förändringar i samhället.

– All utveckling är förändring, säger Jan Jörnmark.

Han menar att förändring är nödvändig, att den är en del av vårt samhälle.

– Vissa saker försvinner, ibland av väldigt olyckliga skäl, men då kan du skriva om varför de fanns, varför de blev framgångsrika och vad som kom i stället.

Någon har lämnat sitt företag, eller en folkpark i Värmland, som blivit stående, som en sorts vittnesbörd över en tid som passerat, säger han.

Ett exempel på ett övergivet företag är Buketten i Eskilstuna, ett av tre stora handelsföretag som startade på 1960-talet. På 70-talet tröttnade ägaren på grund av skattetrycket i Sverige.

Jörnmark har också dokumenterat hotell Tänninge i Tänndalen, på sin storhetstid ägt av Sveriges främste bussentreprenör, vars verksamhet slogs ut av flyget.

Jan Jörnmark har gett ut flera böcker, som Övergivna platser 1 och 2, Avgrunden och Krisen.

– Charmiga namn, livsbejakande, säger han med glimten i ögat.

Jörnmark inspirerades tidigt av liknande projekt i USA och Europa, där man dokumenterade industriell förändring.

Jan Jörnmark har också gett sig in i politiken. Han var med och startade partiet Demokraterna i Göteborg och sitter i byggnadsnämnden.

Under lördagen har Arbetets museum samlat flera begivenheter under det gemensamma namnet Gömt & glömt, där de övergivna platserna ingår, liksom bortglömda yrken och snart försvunna ljud.

Förutom Jörnmarks utställning öppnar även Sounds of changes. Det är även boksläpp för "Vi drack vårt kaffe på toaletten" och en föreläsning med Maja Hagerman, aktuell med boken "Trådarna i väven".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!