Eva Lundgren Stenbom, 56, Norrköping, var under vernissagen på söndagen på plats för att berätta om de projekt hon drivit för att hjälpa människor med albinism i Tanzania.
Hon har inte själv tagit bilderna som visas på Galleri Kameleont. Det är ett urval ur ett större bildmaterial från den organisation som hon samarbetar med: Under the same sun, UTSS. Bilder som visar på bredden på problematiken med att ha albinisim.
– Allt från utanförskap, låg självkänsla och risken för hudcancer – som är jättestor och jätteallvarlig – till det fruktansvärda att man också kan bli överfallen och få armar och ben avhuggna, på grund av utbredd vidskepelse, säger Eva Lundgren Stenbom.
Kroppsdelar från personer med albinism, amuletter med benbitar, anses ha magiska egenskaper, och ge tur och framgång. Medicinmän och häxdoktorer driver på handeln och köpare är de riktigt rika, som har råd med de höga priserna.
I Tanzania och Östafrika är albinism mycket vanligare än i resten av världen.
– Fler bär på de genetiska förutsättningarna för det där. Det är verkligen en ödets ironi, med tanke på att det är sämsta stället att ha albinism, just på grund av solen.
Engagemanget hos Eva Lundgren Stenbom kommer från att hon vid ett av sina besök i Tanzania såg en liten ljus flicka, röd och bränd i hyn. Flickan saknade som alla med albinism pigment i hyn.
Då några av bilderna på utställningen är riktigt starka hade man först tänkt förse just dem med någon form av skydd för den känsliges ögon. Nu blev det inte så.
– Vi såg att det funkade att visa dem som de var. Och på vernissagen var det inte något problem. Egentligen är det inte bilderna på stympade armar som folk reagerar mest på, utan det är på situationen i sig, att det är så fruktansvärt. Det var folk som grät på vernissagen, de var väldigt berörda.
Utställningen, ett samarbete mellan Eva Lundgren Stenboms firma Juste a’Fair, Galleri Kameleont, UTSS och den ideella föreningen Imagine (what we can do), pågår fram till den 30 november.
Eva Lundgren Stenbom har under åren, ofta som projektledare, gått in i projekt som hon själv tror på, som bidrar till att göra skillnad i världen, som två projekt i Tanzania och filmen om albinisim, "The inner struggle", Fair trade, schysst resande, ett konstprojekt med ungdomar i Marielund, stadsodling, och ett projekt för länsstyrelsen om kvinnligt entreprenörskap.
Just nu arbetar hon halvtid på Östgötateatern med ett regionalt nycirkusprojekt.