Tio bilder i Gunilla Lundströms fotoprojekt "Kaya" visas nu på Comfort Hotel i Norrköping. Bilderna skildrar flickan Kaya och barndomens lekar och upptäckter i en lantlig omgivning med klätterträd, höskulle, mjuka katter och frodiga ängar.
– Kaya drar iväg och jag följer henne. I stort sett har jag inte styrt henne alls. Hon har visat mig det döda trädet där hon klättrar och andra platser – ända tills hon lägger sig ner och säger: "Nu orkar jag inte mer", berättar fotografen Gunilla Lundström.
Några av bilderna i serien är tagna för Valdemarsviks sparbanks marknadsförning. Men Gunilla fortsatte att följa Kaya även när uppdraget för banken var klart.
– Nu i efterhand kan jag också se att det är ett portätt av mig, med min barndom som bondunge. Men jag vet inte om det är intressant? undrar hon.
Själv är hon uppväxt på Vikbolandet. I hela sitt yrkesverksamma liv har hon varit fotograf och bland de många uppdragsgivarna finns tidningen Vi, Femina, Vagabond, Dagens Arbete, Ica Kuriren och olika reklambyråer. Under femton års tid arbetade hon med att porträttera skådespelare och författare. Men idag porträtterar hon också bankpersonal – en viktig uppdragsgivare är Valdemarsviks sparbank.
– Banken har en väldigt modig VD som har lyckats skapa en lönsam bank, där vi har jobbat med en bildkommunikation länge. Idag jobbar vi bara med personal på banken som modeller. Skillnaden är stor mot förr, när bankpersonal inte ens fick vara med på bild, säger Gunilla.
Hur har det gått?
– Först var alla ängsliga över att vara med på bild, men i dagsläget frågar de om det inte är "min tur snart". De har blivit en sorts ambassadörer för sin bank och sin bygd.
Gunilla Lundström arbetar med vad man kallar "storytelling", när ett företag med hjälp av bilder stärker ett varumärke. Det är historien bakom de fösta bilderna i Kaya-serien som publicerades i ett magasin.
– Jag har fått väldigt fria händer, och det är väldigt unikt när man får ett uppdrag av en bank, säger hon.
Valdemarsviks sparbank har också fått uppmärksamhet för den bildsatsningen "Härligt tokiga Valdemarsvik" – där bilderna visar t ex när bankens vd sitter naken i en badbalja, en privatrådgivare poserar i kvinnokläder och en ballerinaklädd bankrådgivare till häst i skogen. Bilderna går på tvärs mot fördomar om att folk som bor på en liten ort inte vågar sticka ut och vara annorlunda.
– Den sviten handlade om att uppmuntra människor utifrån att komma in till banken och säga: "Jag har också en tokig idé. Jag vill öppna en frisörsalong" eller vad det kan vara. Den har blivit väldigt väl mottagen.
Gunilla Lundström återkommer flera gånger till hur imponerad hon är över bankpersonalens mod, men också att bankens ledning har våga tänka nytt i marknadsföringen.
– I början var styrelsen tveksam, men nu vill de har mer. Man har vidgat perspektiven och vågar.
Igår eftermiddag höll Gunilla Lundström föredrag på Arbetets museum för andra fotografer om hur man kan arbeta med storytelling.
– Vi fotografer måste våga öppna upp för att vi kan använda våra bilder på ett nytt sätt. Reklam kan också få vara mer autentiskt. Jag använder väldigt lite photoshop och sminkar ingen. Det är mera naket – och jag vill beröra med bilderna.
– Idag matas vi verkligen med bilder, men någonstans kan jag känna att det finns en längtan hos att människor något mer avskalat och mer äkthet. Jag älskar mötet med människor, men bort med alla filter.
Är det här talande för ditt sätt att arbeta?
– Ja, jag älskar att jobba med människor och göra reportage. Jag är nog väldigt bra på att berätta historier med bilder.