Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många olika bilder av arbetsliv

Arbetets museum gör en stor satsning på dokumentärfotografi. 39 fotografer deltar i Dokumentär­fotosalong 2017.

1960. Skyltfönsterdekoratören har fotograferat själv.

1960. Skyltfönsterdekoratören har fotograferat själv.

Foto: Ola Hansson

FOTO2017-09-01 16:00

Den som tagit initiativ till dokumentärfotosalongen som nu ska bli årligen återkommande är den vikarierande utställningschefen Truls Olin som också suttit i juryn tillsammans med Göran Widerberg, bildredaktör på Dagens Arbete, och fotografen Helga Härenstam.

Urvalet till salongen gjordes anonymt bland de inkomna bidragen.

Totalt sökte över 90 personer till att vara med på utställningen. 39 valdes ut av juryn. Det är en mix av både professionella fotografer och amatörer, alla från Sverige. Den här gången är det ingen från Östergötland som är med på salongen, som har temat ”Arbetsliv”.

Bakgrunden till salongen är att Arbetets museum får många förfrågningar om att få ställa ut – det här är ett sätt att möta det.

Arbetsliv kan vara mycket, resonerar Truls Olin.

– Det urval som finns här visar på bredden, säger han och visar på allt från klassiska arbetslivsmotiv till historiska bilder från 1960- och 70-talen, till nytagna bilder av olika arbetsplatser och mer poetiska bilder.

– En del bilder är ett litet urval ur ett större projekt, berättar intendent Annelie Egelin Tärning och visar på tre stora vackra fotografier från stränder i Island, Norge och Korsika.

Katerina Mistal har ställt upp ungdomar, som bor i de yttre utkanterna av ­Europa, längs strandkanten, med ­havet bakom.

Marie Jönsson har fotograferat grönsaker uppifrån, så de bildar ett mönster, Iréne Karlbom Häll har speglat arbetet på en begravningsbyrå, Hilda Arneback har följt barnmorskor som pendlar mellan Finland och Sverige, och Annika Holmér har hittat sin pappa skyltfönsterdekoratörens bilder från 1960-talet, bilder där han dokumenterat sina verk.

Andra bilder i utställningen speglar utbrändhet, eller, som Per Erik Berglunds bilder, slitna arbetshandskar.

Utställningen öppnar på lördag och pågår till den 29 oktober. Inviger gör Eva Lindblad, fotograf och initiativtagare till fotofestivalen Spegla.

Under Kulturnatten kommer besökarna att uppmanas att lämna förslag på nästa års tema för dokumentärfotosalongen.

Tre pris ska också delas ut bland de deltagande fotograferna. Två pris som juryn delar ut, bästa bild och bästa bild utifrån temat. Det blir också ett besökarnas pris – besökarna får rösta fram vilken bild som är bäst. Den 20 oktober offentliggörs vilka som får priserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!