Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De får Arbetets museums dokumentärfotopris

Åsa Sjöström är en av de fyra fotografer som belönas med Arbetets museums dokumentärfotopris 2015. Hon får priset för sitt engagemang, sin tekniska briljans och sin förmåga att lyfta fram vardagliga händelser och skeenden.

Balettdansös i kåkstaden Khayelitsha 2000.
Foto: Per-Anders Pettersson

Balettdansös i kåkstaden Khayelitsha 2000. Foto: Per-Anders Pettersson

Foto:

Foto2015-07-01 08:00

– Det känns väldigt hedrande och jättekul, säger hon.

Åsa Sjöström är frilansfotograf, utbildad på Nordens Fotoskola på Biskops Arnö och får priset för "för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut".

– Jag dras ofta till små berättelser som många kanske inte intresserat sig för. Om man pratar bildspråk vill jag hitta en stämning, och försöka förmedla den. Målet är att de som ser bilden ska få samma känsla som jag, säger hon.

I motiveringen lyfter juryn också fram hennes "enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet".

Åker till Moldavien

Samtliga fyra pristagare får 20 000 kronor vardera. Åsa Sjöström kommer att använda prispengarna för att åka till Moldavien, ett av Europas fattigaste länder, där hon tidigare har gjort flera reportage, bland annat om trafficking.

– Som frilansare har man väldigt lite pengar, så priset är väldigt välkommet, säger hon.

– Jag ska åka tillbaka till Moldavien för att skildra barn och unga. En familj som jag träffade för något år sedan berättade att barn på somrarna brukar få sova på fälten för att vakta vattenmelonerna när de börjar mogna så att tjuvar inte ska tar dem. Något sådant kan jag bara inte bara släppa. Sedan blir det en sorts road trip. Jag ska även resa runt vid en flod och lite annat, berättar hon.

För att finansiera resan kan Åsa Sjöström även använda stipendiepengar från den internationella prestigetävlingen World Press Photo tidigare i år. Hon vann kategorin kultur- och nöje med ett bildreportage från en balettskola i Moldavien.

Vad betyder den här typen av utmärkelser för dig som fotograf?

– Det är svårt att säga, men det känns hedrande att uppmärksammas för arbeten som man lägger ner mycket tid på, har initierat själv och där man vill belysa något som känns angeläget. Att tävla är också ett sätt för en bildjournalist att klättra på karriärstegen utan att lämna fotografiet.

De övriga fotopristagarna är Per-Anders Pettersson, Maja Daniels och Jan Nordström. De får sina pris på Arbetets museum den 6 november.

sara.segraeus@folkbladet.se

011-200454

Samtliga pristagare 2015 Arbetets museums doukumentärfotopris

Fakta

Så här motiverar juryn sitt val av dokumentärfotopristagare:

* Fotografen Per-Anders Pettersson får priset "för att han i boken 'Rainbow Transit' och i sina reportage från den afrikanska kontinenten ger skildringar bortom det stereotypa. I målande, färgmättade, bilder fångar han ett Afrika i utveckling - i perfekt timing och med osviklig känsla för ögonblickets även minsta detaljer."

* Maja Daniels belönas "för att hon skapar känslor med ljusets kraft. Oavsett om det handlar om instängd utsatthet som alzheimerdrabbad eller om en språkligt isolerad älvdal. I sina bilder förenar hon journalistisk nyfikenhet med vemod, humor och allvar och lyfter obönhörligen betraktaren in i nya bildrika rum."

* Åsa Sjöström "för sin förmåga att lyfta fram vardagen som den ser ut. Från den skönt avkopplande fikapausen till det betydligt mörkare med sommarläger för misshandlade kvinnor och barn. I sina bilder visar hon upp en enastående bredd och engagemang, förenad med teknisk briljans, oavsett om linsen vänds mot Sverige eller utlandet."

* Jan Nordström får årets ”eldsjälspris” "för sitt kreativa arbete med att ständigt fånga kärleken med sin kamera, målningar eller skrivande. I sitt mångåriga arbete har han - utifrån ett lokalt perspektiv - visat upp sitt genuina intresse för sina medmänniskor. Inte minst i boken 'Tillsammansheten' om fotbollslaget Kalmar FF."

Priset delas i år ut för femtonde året i rad. Det instiftades för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation. Priset delas ut till fotografer som "visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt".

Årets jury: Michael Hagström (KF), Börje Söderström (LO), Göran Widerberg (Dagens Arbete), Andreas Bylund (Sensus), Marianne Högmark (ABF) samt Johanna Haverlind och Annelie Egelin Tärning (Arbetets museum). LO, TCO, KF, ABF och Sensus bidrar med prissummorna.

Tidigare pristagare: Exempelvis Lars Tunbjörk (2003), Paul Hansen (2006), Pieter ten Hoopen (2005), Elisabeth Ohlson Wallin (2007), Helena Blomqvist (2009) och Roger Thuresson (2014).

Prisutdelning: 6 november 2015, kl 10.00 Arbetets museum, Norrköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!