Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uddén intressantare än filmen

Dokumentärfilmen om Cecilia Uddén blir inte till närmelsevis lika intressant som som utrikeskorrespondenten själv.

Foto: Folkets Bio

Filmrecension2014-08-22 09:37

I mer än 20 år har Cecilia Uddén varit en av Sveriges Radios mest uppskattade utrikeskorrespondenter. Hon har också varit en av de mer kontroversiella, och anklagats för partiskhet när hon med stort personligt engagemang rapporterat från Mellanösterns oroshärdar.

Som när hon föll i gråt när hon intervjuade en kylig egyptisk diplomat om de syriska flyktingarnas lidande – en händelse som hon suckar lite över när den kommer på tal i Peå Holmquists och Suzanne Khardalians dokumentär.

Det var ju de syriska flyktingarna som hon ville att det skulle pratas om, inte Cecilia Uddéns tårar.

Holmquist och Khardalian har följt Kairokorrespondenten under de senaste årens politiska turbulens i Egypten. Vi är med henne på gatan, där hon orädd plöjer in i folksamlingar och ställer frågor, men också i hemmet med make och barn, och på sommarsemester på Öland.

Filmarna är flugor på vägen i klassisk cinéma vérité-stil – här finns ingen förklarande berättarröst eller några informativa avsnitt om Uddéns barndom eller Egypten historia.

Filmen tecknar en bild av en både varm och ganska kärv människa, med en oerhörd auktoritet. Hon drar sig inte för att referera till sina chefer som idioter, och har svårt för att njuta av ledigheterna hemma i Sverige (”man är alltid orolig att sommarvikarierna ska vara bättre än man själv”).

Finast är scenerna med de nästan vuxna sönerna, där finns en kärlek som motsäger alla schabloner om självupptagna krigskorrespondenter.

Tyvärr är Holmquist och Khardalian lite för förtjusta i att visa på kontrasterna i Uddéns liv. Det blir en smula övertydligt med alla hopp mellan luciakalas och demonstrationer, halvtråkigt stugliv och religionskrig. Formmässigt är filmen inte särskilt intressant. Det är däremot Cecilia Uddén – alldeles vansinnigt intressant. (TT)

Film

Camelen

Dokumentär

Regi: Peå Holmquist och Suzanne Khardalian

Censur: Barntillåten

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!