Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Filmskapare mot strömmen

Kampen om Ojnareskogen, Finspångsbor som börjar rappa och en filmjakt på en försvunnen tavla. Ämnena spretar när filmeleverna på Marieborgs folkhögskola ordnar filmfestilvalen Mot strömmen på Cnema.

Ny dokumentär. Lisa Wanneby, en av förgrundsfigurerna i kampen för Ojnareskogen, filmas av Adam Söderström från Marieborgs folkhögskola. Filmen visas på Cnema nu på lördag.
Foto: Anders Magnusson

Ny dokumentär. Lisa Wanneby, en av förgrundsfigurerna i kampen för Ojnareskogen, filmas av Adam Söderström från Marieborgs folkhögskola. Filmen visas på Cnema nu på lördag. Foto: Anders Magnusson

Foto:

Filmfestival2016-05-26 15:30

Den andra årskullen är nu på väg ut från den ettåriga filmskaparlinjen på Marieborgs folkhögskola. Eleverna avslutar med en filmfestival på Cnema på lördag, där visas 20 av de filmprojekt som eleverna har jobbat med under året.

– Det blir kul att få se filmerna på stor duk, säger eleven Anders Magnusson och tillägger hur värdefullt det är att Norrköping har en kommunal biograf med medieverkstad.

På Cnemas film- och medieverkstad har eleverna också arbetat med sina filmproduktioner. Filmerna berör aktuella ämnen som miljöhot och fördomar. Dokumentären Sumak Kawsay skildrar aktivisternas kamp mot kalkbrytning vid Ojnareskogen och för att bevara den orörda naturen och skydda Bästeträsks dricksvatten.

– Som i många av dagens dokumentärer tar vi ställning i filmen, men det är ingen propagandafilm. Vi låter andra komma till tals, som IF Metall som värnar om jobben på ön. Vi försökte också få svar från Nordkalk, säger Anders Magnusson, en av filmskaparna bakom Sumak Kawsay.

Filmen tillhör kategorin slutproduktioner som eleverna har arbetat med i sex veckor, men under festivalen visas också kortare filmövningar som skapats tidigare i utbildningen. Flera har valt att göra spelfilm. En av dessa är Straight outta Finspång, en pilot till en tänkt tv-serie om motorburna ungdomar i Finspång som börjar rappa. En annan filmhistoria är Olika, en berättelse om Farhad som möter svenskarnas fördomar.

– Olika berör flyktingfrågan och handlar om kulturkrockar, att känna sig som ett offer och samtidigt inse att även man själv är fördomsfull, säger Frida Törnell-Andersson.

Tillsammans med Boel Zetterman och Carl Javér har eleverna utforskat dokumentärfilmen. Exempel på dokumentärer är Vävarna, en filmberättelse om att skapa kvinnliga nätverk genom handarbete och Den försvunna tavlan. Den senare handlar om en målning av Olle Schmidt som plötsligt försvann från en skola i Ödeshög. I filmen talar filmteamet bland annat med konstnären om verket.

– Det är den enda av kommunens tavlor som har försvunnit. Den hängde i en matsal och försvann i samband med en renovering. Vi tror att vi vet vart den har tagit vägen, säger Anders Magnusson.

Flera av eleverna från kursen kommer också att prata om sina filmer och sin process, hur arbetet gick från idé till färdig film.

Mot strömmen

Äger rum: På Cnema den 28 maj. Börjar med mingel redan klockan 14

Upplägg: Filmfestivalen är indelad i tre block: de första filmerna, dokumentärer och slutproduktioner.

Eleverna som gjort filmerna: Frida Törnell-Andersson, Adam Söderström, Anders Magnusson, Emma Larsson, Erik Johansson, Mary Ana, Hejar Duhoki, Simon Hallgren, Ludwig Johansson, Gustav Thörn, Ivan Sanchez Valderon, Leon Bethke, Daniel Nyberg, Adel Kalhor.

Övrigt: Festivalen har fri entré

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!