Någon gång under de senaste 20-30 åren har bilden av den katolska kyrkan förändrats. Fler och fler fall av sexuella övergrepp mot barn har uppdagats. Men när The Boston Globen avslöjade en stor härva av övergrepp mot ett stort antal barn var det fortfarande chockerande för allmänheten. "Spotlight" bygger på dessa verkliga händelser under 2001-2002. När Marty Baron tog över som chefredaktör reagerade han på en krönika i tidningen om anklagelser om våldtäkt mot kyrkan. Varför hade tidningen inte följt upp? En grupp på fyra reportrar som arbetade på avdelningen för undersökande journalistik, kallad Spotlight, fick i uppdrag att granska djupare.
Regissören Tom McCarthy har själv nämnt "Alla presidentens män" som en förebild. Visst är det lätt för tankarna att ta sig ditåt. Det finns en essentiell skillnad i jämförelsen. "Spotlight" är inte lika tempostark eller explosiv. Den här historien vecklar inte ut sig på samma spännande sätt. Istället är det en ärlig dokumentation av hur metodiskt arbete ledde fram till avslöjandet. Enbart en karaktär lever upp till traditionella föreställningen av en murvel på film, Mark Ruffalo som Michael Rezendes, springades i domstolslokaler på jakt efter rätt dokument.
Att Ruffalo porträtterade en cool och omogen Paul i "The Kids Are Alright" lika övertygande som han tar sig an genommogna, tillbakadragna och passionerade reportern Rezendes säger något om hans förmåga att anta rätt gestalt. Hans nominering till en Oscar i år känns värdig. Även hans medspelare levererar imponerande porträtt av de verkliga människor de gestaltar. Walter Robinson, som spelas av Michael Keaton, har sagt att träffa Keaton var som att se en spegelbild av sig själv som han inte kunde kontrollera. En stark ensemble bygger tillsammans upp känslan på redaktionen. Regin går hand i hand med skådespeleriet i stort, sansat och metodiskt bygger alla upp denna viktiga historia.
Sett till ytan kan ”Spotlight” framstå som en hyllning till den undersökande journalistiken. Vilket den delvis är. Filmen visar hur uppenbart nödvändigt det är att satsa för att få resultat. I inledningen finns också diskussioner om neddragningar på tidningar som ger en kontext när tittaren får se vad de grävande reportrarna kan göra. Men än viktigare ställer regissören viktiga frågor om skuld. Journalistkåren går inte ur berättelsen som sköna hjältar på rättfärdigheternas väg.