Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dansk fotograf hamnar i krigets mardröm

Tortyr och brutalitet när naiv dansk fotograf hamnar i alla mardrömmars helvete. En film som är som bäst i skildringen av de runtomkring.

Esben Smed gör rollen som den danska fotografen Daniel Rye Ottosen i filmen "Ser du månen, Daniel".

Esben Smed gör rollen som den danska fotografen Daniel Rye Ottosen i filmen "Ser du månen, Daniel".

Foto: Martin Dam Kristensen

Film2020-05-12 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag hade sett klart "Ser du månen, Daniel?" kände jag att världen måste sluta tala om en virussjukdom som om det vore krigföring. Under två timmar och tjugo minuter hade jag nämligen fått djupdyka i ett av de värre krigens fasor. I sådant perspektivet föreföll det sig ganska märkligt hur ett virus utan en medveten intention skulle likställas med daesh framfart i Mellanöstern.

Historien om Daniel Rye Ottosen är inte lika välkänd i Sverige som i hemlandet Danmark och kan därför uppfattas något mer spännande hos oss. Vilket behövs eftersom filmen byggs upp på flera spänningsmoment som inte är riktigt lika omskakande med facit i hand. 

Filmens inledning indikerar dock vissa saker, exempelvis att Daniel förmodligen har klarat sig eftersom det finns en bok om det han varit med om.


Daniel Rye är gymnast som bryter benet/foten. Något som för en gymnast kan innebära slutet på den karriären. Han räds ett vanligt inrutat liv och försöker hitta nya sätt att skapa sig en tillvaro. Efter flytten till Köpenhamn får han snabbt jobb som fotoassistent hos en nyhetsfotograf. 

I Mogadishu fotograferar han barn i krig. Vilket kanske blir orsaken till den hybris som ledde att han som oerfaren tog sig till Syrien därefter, år 2013. Daniels tanke är att vara i Azaz och skildra civilbefolkningens liv. Vilket i efterhand kan te sig ganska naivt. Syrien är till ytan inte stor och brinnande krig kan närsomhelst utvecklas åt olika håll.

Regissörerna Niels Arden Oplev och Anders W Berthelsen har fått till nyans och komplexitet i skildringen av familjen i Danmark. De har även fått till förhandlaren Arthur som Berthelsen själv gestaltar. 

Tyvärr är det scenerna i Syrien som blir för enkelspåriga. Generellt problematiseras det lite för sällan. Daesh påstår sig ha moralisk rätt till vad de gör, samtidigt har de inga betänkligheter kring att utpressa vanliga arbetare i Danmark. 

Den typen av dilemman hade varit mer intressanta när upplösningen ändå är given. I stunden är jag starkt och smärtsamt berörd. I slutändan är det de verkliga historierna som berör mig på djupet. Som skär genom huden och får filmen att stanna kvar långt efter.

Film

Ser du månen, Daniel?
Cnema 
Regi: Niels Arden Oplev, Anders W Berthelsen
I rollerna: Esben Smed, Anders W Berthelsen, Toby Kebbell, Sofie Torp m fl.
Betyg: 3