Pandemin satte stopp för den tänkta premiären av "Tills solen går upp" och det är nu, först ett år senare, som filmen till slut får premiär.
– Det var väldigt konstigt att göra en film och sedan lägga den i en kartong. Då är det nästan som man inte ens har gjort den, så nu känns det väldigt skönt att få packa upp den igen så att säga. Nu får den äntligen leva sitt liv och så får vi se vad publiken tycker, säger Peter Dalle, som både har skrivit manus, regisserat och har en roll i filmen.
Magisk bok
"Tills solen går upp" handlar om hur Mikael Persbrandts rollfigur Peder en dag springer på sin ungdomskärlek Hanna, som spelas av Vanna Rosenberg, på stan. Båda är lyckligt gifta på varsitt håll, och trots att de dras till varandra vill de inte skiljas eller vara otrogna, de har för mycket att förlora på det. Men med hjälp av en 1500-talsbok om drömmar lyckas de ta sig in i drömmarnas värld tillsammans och kan träffas där, på romantiska platser över hela jorden, samtidigt som de fortsätter sina vanliga liv dagtid.
Mikael Persbrandt beskriver filmen som en saga.
– Det är ju det som är det roliga med vårt jobb – att man plötsligt ska ta reda på hur det känns att stå i vattnet på en strand i Dominikanska republiken och sanndrömma, till exempel. Hur reagerar man om man plötsligt kan börja resa i väg i sina drömmar? Det är en saga vi berättar, och det var härligt att göra det, säger han.
Helen Sjöholm spelar Peders fru, och hon slogs av att det var ett välskrivet manus hon hade i sin hand när hon läste det första gången.
– Filmen har ju också en kul twist som också på ett plan är ganska modig. Den påtalar något totalt övernaturligt, men själva handlingen är väldigt verklig och det tycker jag så mycket om. Jag såg att den inte ville välja sida, vilket jag också tyckte var fint, säger hon.
Upp till var och en
Mikael Persbrandt, Peter Dalle, Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg har alla olika uppfattningar om filmparet verkligen är otrogna mot sina partners – deras affär pågår ju i drömmarnas värld. Men hur det verkligen ligger till med den saken är upp till var och en att bestämma, enligt Persbrandt.
– Om tanken och drömmen är att beteckna som otrohet, jag vet inte, det är upp till var och ens etik och moral att bedöma. Men det blir ju knepigt att leva på jordklotet om man inte får drömma, kan jag tycka, säger han.
TT: Vad hoppas ni att publiken ska känna när de har sett "Tills solen går upp"?
– Kanske att man kan fundera över att livet är ändligt, och att man kanske inte behöver vara med en och samma person hela livet. Men man bygger ju samtidigt upp någonting med en annan människa i en relation, och det ska man vara jäkligt rädd om. Men man kan ta sig en funderare över om man verkligen är lycklig på sitt jobb, om man verkligen vill bo där man bor, för man har bara ett liv och det har man ansvar för, säger Peter Dalle.
– När man gör en film som har ambitioner, som inte bara är underhållning eller action, så vill man förstås att publiken tar med sig en känsla hem. Kanske i det här fallet att de kan vilja inympa något av sina egna drömmar i sina egna vardagar, säger Mikael Persbrandt.
"Innan solen går upp" får premiär den 25 december.