Sedan 1980-talet har det hållits en sensommarfest i staden, i början som en karneval men senare som en renodlad stadsfest med en mängd aktiviteter.
Augustifesten infaller i år den 16 till 20 augusti och i det lagda programmet framgår att den innehåller flera nyheter och omflyttningar.
– Eftersom vi tidigt i år blev uppmärksammade på att det skulle ske ombyggnader vid Gamla torget har vi tänkt om en hel del. Det har varit en del nötter att knäcka men det är också spännande att göra om och ändra lite, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping som står bakom evenemanget.
En förändring är att man i år satsar mer på musik. Förra året uteblev den lokala bandscenen på Augustifesten för första gången sedan 1984 av ekonomiska skäl men det blir det ändring på i år.
– Vi har dels uppträdanden varje dag på den stora scenen i Vasaparken där SON inviger festivalen på onsdagen och där Rix FM festival kommer att finnas på torsdagen – vi vill ha kvar kioskvältarna. Men på Gamla torget blir det fokus på Musikhuvudstad Norrköping i samarbete med studieförbunden under fredag och lördag med många lokala artister, berättar Maria Olofsson som tillägger att det också blir ett boksläpp där på lördagen.
– Det är Emelie Schepp som kommer att bjuda på världspremiär för sin fjärde bok, hon är supertaggad och det är jättekul att hon vurmar för Norrköping.
En annan nyhet är "Twisted keys – Escape room" som också äger rum vid Gamla torget.
– Det är en superpoppis idé som jag tror kom från USA från början. Man går in i ett rum tillsammans med andra för att lösa ett uppdrag så man kan komma ut igen, det är som ett litet äventyr och samarbetsövning som passar alla åldrar, säger Maria Olofsson som tillägger att man också har fokus på familjer.
– Det blir en familjedag i Vasaparken på lördagen med olika aktiviteter och uppträdanden, vi vill att det ska finnas alternativ som inte kostar pengar.
För tredje året finns också möjligheten att ladda ner appen "Augustifesten" till mobilen.
– Det har varit uppskattat, folk tycker om att ha allt tillgängligt i telefonen, bedömer Maria Olofsson som också pekar på miljöaspekten.
– Vi behöver inte trycka inte upp lika många flyers och annat som då inte behöver tas om hand efteråt. Appen innehåller all info, kartor och tillgänglighet till olika platser. Dessutom är det bra eftersom vi kan ändra och uppdatera innehållet kontinuerligt.