Ukraina och Kalush Orchestra möttes av stående ovationer från publiken i Turin. Även tittarna belönade gruppen med en solklar finalplats. Gruppen och dess vemodiga folkloristiska raplåt "Stefania" räknas som storfavoriter till att ta hem hela rasket i år.
– Vi är väldigt glada över att kvalificera oss till finalen och vi vill tacka alla som har stöttat Ukraina, säger Oleh Psiuk via sin tolk på presskonferensen efter tävlingen.
Bidraget "Stefania" är en hyllning till hans mamma och vid presskonferensen frågar en ukrainsk reporter om han har hunnit prata med sin mamma än. Det har han inte, eftersom klockan är för mycket i Ukraina, förklarar han, men han har skickat ett mess och ska ringa i henne morgon.
På frågan om hur han kan hålla sig så lugn med tanke på vad som händer i hemlandet svarar han reflexmässigt som han redan har gjort i minst hundra intervjuer tidigare.
– Vi förstår att vi måste koncentrera oss på vår uppgift. Vi är här för att visa att ukrainsk kultur och ukrainsk musik finns till, att den är tillåten och den har en väldigt vacker och speciell särprägel. Vi är helt fokuserade på det syftet.
Smärre skrällar
Den första semifinalen i Eurovision Song Contest bjöd dock på några smärre skrällar när varken högt tippade Slovenien eller Lettland tog sig vidare.
Danska punkrockbandet Reddi tog sig inte vidare, men semifinalen blev i övrigt en hyfsad framgång för våra nordiska grannländer. Både Norge och Island lade beslag på biljetter till den stora finalen. Norges Subwoolfer och deras bidrag "Give that wolf a banana" tippas också hamna topp tio i finalen.
– Vi hittade de här dryckerna som vi gillar och vi ska också fira genom att uppträda med låten på lördag igen, säger de mystiska vargarnas "tolk" vid presskonferensen – i stark kontrast till det stora allvaret som vilar över ukrainarna vid samma podium.
"Var väldigt glad"
Inramad av en skeppsbrottsliknande scendekor sjöng grekisk-norska Amanda Georgiadi Tenfjord den mörka balladen "Die together" för Grekland, vilket tog henne vidare. Även hon räknas som en av utmanarna till en topplacering.
– Jag hörde alla applåder från publiken. Jag var inte särskilt nervös och jag var väldigt lycklig, säger hon efteråt.
Moldaviens stompiga folkmusikinfluerade bidrag "Trenuletul", Nederländernas S10 och Armeniens Rosa Linn lade också beslag finalplatser.
Lettlands veganska Tiktok-hitlåt "Eat your salad" med en omdiskuterad textrad om oralsex och Bulgariens motsvarighet till bandet Grymlings imponerade dock inte på de europeiska tv-tittarna och tog sig inte vidare.