Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

ESC-experten om diskningen: "Helt unik"

Nederländernas bidrag har diskats från att tävla i kvällens Eurovision Song Contest efter att ha stridit mot tävlingsreglerna enligt EBU.
–Det är en situation vi aldrig har sett i Eurovision tidigare, helt unik, säger DN:s Eurovisionkommentator Hanna Fahl.

Diskvalificeringen av Nederländernas bidrag i Eurovision Song Contest är helt unik i festivalens historia enligt DN:s Eurovisionkommentator Hanna Fahl.

Diskvalificeringen av Nederländernas bidrag i Eurovision Song Contest är helt unik i festivalens historia enligt DN:s Eurovisionkommentator Hanna Fahl.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Eurovision Song Contest2024-05-11 15:51

Bara timmar innan Eurovision Song Contest-finalen på lördagen kom EBU med beskedet att den nederländska artisten Joost Klein stoppas från att tävla. Detta efter att han polisanmälts misstänkt för olaga hot.

Det är första gången något liknande inträffar i festivalens historia, enligt Hanna Fahl.

– Det har hänt många gånger att låtar diskvalificerats eller länder själva dragit sig ur, men aldrig mitt under pågående tävling. Det har mig veterligen aldrig varit av den här typen av anledning heller, säger hon till TT.

"Ödesår" för Eurovision

Tidigare diskvalificeringar har bland annat berott på att EBU beslutat att låtarna inte följt reglerna, till exempel att de varit för politiska. I andra fall har länderna eller deltagarna själva velat dra sig ur av olika anledningar.

Carolina Norén, programledare som brukar kommentera Eurovision i Sveriges Radio, kan inte heller påminna sig om att något liknande hänt i tävlingens historia.

– Det som händer om man ska se till tävlingen är att alla artister ikväll hamnar i skymundan. Det är det här vi pratar om istället, säger Carolina Norén.

Att EBU inte kommenterat i detalj vad anklagelserna handlar om är ett problem, anser hon.

– Så länge man inte får riktig information så börjar ju spekulationerna, säger Norén.

– Det kan bli ett ödesår för Eurovision hur man hanterar det här.

Hoppade av

Carolina Norén säger att det påminner om ödesåret 1969, då Eurovision fick fyra vinnare med samma poäng.

– Många länder hoppade av året efter och det tog några år för tävlingen att komma igång igen.

Ytterligare en detalj i dramat är att många nederländska fans tagit sig till Malmö för att se finalen.

– Det är många nederländska Eurovision- och Joost-fans på plats i arenan i kväll så jag kan tänka mig att de kommer göra sina röster hörda under kvällen, säger Hanna Fahl.

Carolina Norén tror att det kommer att bli "en mycket märklig kväll".

– Vi såg redan på genrepet i går hur EBU:s ordförande blev utbuad i arenan, det har heller aldrig hänt tidigare.

Kontroverserna kring Joost Klein

I torsdags kväll ska Nederländernas sångare Joost Klein ha varit inblandad i någon form av fysisk konfrontation med en kvinnlig fotograf inom tv-produktionen, enligt uppgifter till flera medier.

Händelsen polisanmäldes på fredagen. Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, startade också en utredning mot Klein som även stoppades från att delta i fredagens två genrep.

Klein svarade med att sluta följa Eurovision på Instagram.

På lördagen meddelade polisen att ärendet är färdigutrett och kommer att överlämnas till åklagare.

Senare under dagen kom EBU med beskedet att Klein stoppas från att delta i finalen. Hans beteende strider mot tävlingsreglerna, enligt EBU. Det nederländska tv-bolaget Avrotros kallar diskvalificeringen "oproportionerlig".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!