De lär sig konsten att hänga en utställning

Det är dags att avrunda skolåret med en sista lektion – i konsten att hänga en utställning. Vi har träffat elever fullt upptagna med att mäta, hänga och häfta.

Foto: unknown

Elevutställning2014-05-10 07:02

På en stege i en fönsternisch på Konstforum balanserar Genesis Infante. Försiktigt och koncentrerat hänger hon upp kuddar med grafiska tryck som är en del av De Geer gymnasiets bild- och formelevers Vårsalong.

– Den största lärdomen från utbildningen är nog att det inte finns så många rätt och fel, inte i konsten – och inte heller när man hänger en utställning, säger hon.

Genesis Infante tycker om att varje år få avsluta skolåret med att samlas kring en gemensamt utställning. Det blir ett skojigt mål att arbeta mot, tycker hon.

– Det känns roligt att få visa upp vad man har gjort och är stolt över. Man inser också att man har utvecklats en del.

Många ansikten

Rummen fylls med elevuppgifter. Konsthistoriska klassiker som stöpts om till propagandabilder. Knallröda djurskulpturer i papp. I taket dinglar en nätskulptur av en naken människokropp. Men framför allt är det är en Vårsalong med många ansikten. I långa rader hänger självporträtt i olika tekniker – grafiskt tryck på kuddar, glas och papperscollage.

Ansiktena är elevernas egna – och ett självportätt i varma akryltoner tillhör Anamaria Puljic som går sista året och alltså är en av dem som snart springer ut genom skolportarna med studentmössa på huvudet – mot en oviss framtid. Hon har sökt grafisk design och kommunikation på Linköpings universitet, men antagningsbeskedet dröjer till i sommar.

– Det känns litet läskigt att lämna allt det trygga, samtidigt som det är spännande med något nytt, säger hon.

Funderar och plockar

Eleverna hamrar och häftar, funderar och plockar i utställningen, medan bildlärarna Anna Frisendahl och Marie Liljegren Kreuger finns till hands för att ge råd och tips.

– Att hänga en utställning är en konst. Det händer något med grejerna när de får passepartout och kommer upp på väggen. Det är häftigt för eleverna att se och de blir ofta imponerade av varandra, säger Anna.

De senaste åren har De Geer gymnasiets bild- och formelever visat upp sig i lokaler på Spiralen-varuhuset, men nu är de tillbaka på Konstforum där de vart tidigare.

– Det är verkligen jättemysigt här och ljuset är så fint, säger Marie Liljegren Kreuger.

När elevkullarna minskar har gymnasieskolan blivit en marknad där konkurrensen hårdnat – då behövs utåtriktad verksamhet.

– Det här är ett sätt för oss att synas och göra lite reklam för utbildningen, säger Anna Frisendahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!