Singlemalt för nybörjare

Alla känner vad som är gott. Men smaken är som baken. Följ med ut i single malt whisky-djungeln.

Singlemalt. Utbudet är enormt och det kan ibland vara svårt att hitta rätt.

Singlemalt. Utbudet är enormt och det kan ibland vara svårt att hitta rätt.

Foto: Fredrik Jonson

Dryck2015-02-06 09:30

Det finns en scen i humorserien kvarteret Skatan där tre män sitter och skryter om vilken den ovanligaste maltwhiskyn de druckit. De bräcker varandra hela tiden. Men när David Batra säger att han simmat tre hundra meter under vattnet till en grotta och fått svara på tre gåtor för att få smaka en whisky. Ja, då vinner han. Det är den godaste maltwhisky han har provat.

Det är kul att driva med snobberi. Tacksamt. Jag gillar whisky och kan säkert klassas som snobb. Jag är fascinerad av single malt whisky. Men jag har svårt att simma under vatten. Och single cask kan ibland vara trolskt. Men jag är dålig på gåtor.

–Jag tycker att det är roligt när folk är nyfikna. Single malt ska inte vara snobberi, säger Thomas Eriksson, från S:t Magnus whiskyklubb i Norrköping.
Han håller i whiskyprovningar några gånger varje år i Norrköping. Målet är att få till en stor blandning av folk på testerna. Nybörjare och erfarna. Män och kvinnor. Unga och äldre.
– Tendensen är att det är väldigt många män som kommer. Jag skulle önska att det kommer flera kvinnor. För mig är det intressantast med bredden av smakupplevelser. Då lär jag mig saker. Det är roligt, säger han.

Det produceras maltwhisky på många platser i världen. Sverige, Japan och Nya Zeeland är några exempel. Men Skottland är ändå grunden. Det är därifrån de flesta sorterna kommer ifrån och det är därifrån bilden av dryckens exklusivitet härrör. För att överhuvudtaget få kallas whisky måste spriten lagras minst tre år och en dag. Det är därför priset på en flaska whisky i grunden minst kostar ett par hundringar. Sen är det tillgång och efterfrågan som avgör. Därför blir det förstås dyrare när hela råvaran kommer från samma destilleri. Som i single malt. Och ännu dyrare om flarran kommer från samma fat. Som i single cask.

Thomas Eriksson vill egentligen inte ge några generella råd när det gäller vilka sorter som gäller. Men det finns andra tips som han har för den som vill utforska ämnet lite mer.
– Systembolaget har bra sorter. Börja där. Dyrt är inte alltid bäst. Se upp för erbjudanden i taxfreebutiker. Ofta försöker företagen kränga iväg produkter som inte är så bra, säger han.

Talar man skotsk single malt finns det sex distrikt att hålla reda på. Highlands, Lowlands, Islands, Speyside, Campbelltown och Islay. Spridningen i smak är stor mellan distrikten. Men Islay är mest känt för sin rökiga single malt. Fast det finns även sorter från det distriktet som inte är särskilt rökiga. Lowlandswhiskyn är oftast motsatsen med mjukare smak.

Men kan du inte ge några tips på ett par sorter för nybörjaren?
– Okej. Om du insisterar. Isle of Jura. Den tioåriga är en bra singlemalt att börja med. Jag känner många som börjat gilla drycken efter att ha testat den. 12-årig Old Pulteney är en prisvärd singlemalt. Men jag tycker som sagt var att man ska prova sig fram.

Och vatten?
– Det är en hel vetenskap. Men jag tycker inte att man ska vattna om det är mindre än 43 procent i alkoholstyrka. Men även där får man testa sig fram. Två droppar kan vara perfekt och tre droppar förstör upplevelsen, säger han.
Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494

Entusiast. Thomas Eriksson tycker att han lär sig saker om drycken hela tiden.
Entusiast. Thomas Eriksson tycker att han lär sig saker om drycken hela tiden.

Liten whiskyskola

Blended whisky
En blandning som namnet antyder. Man strävar efter en mix som smakar likadant år efter år. Blandas av olika single malt och grainwhisky, en färglös olagrad sprit.

Single malt whisky
Whisky från ett enda destilleri. Kan vara en blandning av olika destillerade omgångar men blandas inte med single malt-whisky från andra destillerier eller grainwhisky. Ingår som komponent i olika blended whisky men säljs också oblandad.

Single cask
Single malt whisky från ett bestämt fat. Doft och smak kan variera även mellan olika fat från samma destillerade omgång whisky beroende på var de lagrats och hur länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!