SON fortsätter att lyfta fram

symfonikern Allan Pettersson

"Försök inte ens röra Allan Pettersson – det är rena självmordet för en dirigent".

Dirigenten Christian Lindberg struntade i varningen han fick från läraren under studietiden.

Tillsammans med Norrköpings symfoniorkester och Bis Records väntar ytterligare sju inspelningar av Allan Petterssons symfonier.

31 oktober 2013 17:20

Under åren har SON ägnat symfonikern Allan Pettersson stor uppmärksamhet. Det var 2011 som orkestern inledde ett samarbete med dirigenten Christian Lindberg, som färdigställe Allan Petterssons ofullbordade första symfoni. Samarbetet har resulterat i tre inspelningar som blivit internationellt uppmärksammade och prisbelönta.

Tillsammans fortsätter nu Norrköpings Symfoniorkester, Bis Records och Christian Lindberg projektet. Ytterligare sju av Allan Petterssons symfonier ska spelas in och ges ut på CD till år 2018. Dessutom finns under perioden en Allan Pettersson-konsert på programmet varje år i De Geerhallen. Några månader efter konserten görs sedan inspelningen.

– Konserten spelas in, och alla i orkestern kan då lyssna på den. De har då två månader på sig att slipa sådant som inte riktigt fungerade, säger dirigenten Christian Lindberg.

När projektet avslutas 2018 görs det med en Europaturné och en komplett CD-box med samtliga symfonier av Allan Pettersson. I boxen som ska ges ut ingår även den ofullbordade och hittills oinspelade symfoni nr 17. Liksom den första symfonin kommer den att färdigställas av Christian Lindberg.

Nytt CD-släpp

Igår framfördes den fjärde och sextonde symfonin i De Geerhallen, och samtidigt släpptes CD:n med Allan Petterssons nionde symfoni. Ett stycke Christian Lindberg beskriver som "eldprovet", då det ställer extremt höga krav på musikerna i orkestern.

– Jag har nog aldrig spelat något som varit så tekniskt utmanande under mina 25 år som yrkesverksam musiker. Man har varit med om många svåra grejer, men den var hysteriskt svår. Men det är inte bara det – den är också emotionellt krävande. Man kan inte plocka upp noterna hemma och öva utan att bli dränerad på kraft, säger violinisten Henrik Jon Petersen, förste konsertmästare.

Läs hela artikeln i tidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus