Östgötsk konstsatsning på festivalen

Titthål till skruvade världar, insamling av drömmar och liveteckning i 24 timmar. Fem unga konstnärer, varav fyra från länet, visar sin konst i fem containrar på Bråvallafestivalen.

28 juni 2013 12:06

NORRKÖPING

Det är Norrköpings kommun och regionförbundet östsam som gör en konstsatsning i syfte att visa upp länets konstscen.

Performancekonstnären Cecilia Ahlqvist är född och uppvuxen i Skärblacka och gillar att arbeta med interaktion.

Till Bråvallafestivalen har hon skapat speciell periferikikare som hon lånar ut. Det är ett verktyg för att experimentera med sin egen syn, fokus och periferi.

– Man ser bara det man inte hade tänkt se, säger Cecilia Ahlqvist.

Samlar drömmar

Dessutom utför hon performanceakten Drömkollaboration som går ut på att samla in festivalbesökarnas drömmar.

– Vi får bra gensvar, men så får folk en glass för en dröm också, säger medhjälparen Rory Oman.

De nedskrivna drömmarna hängs upp på träd och Cecilia Ahlqvist väver sedan in dem i ett gemensamt drömlandskap. Bilderna skapas digitalt och projiceras i ett ständigt föränderligt bildspel.

– Drömmarna kan vara något som man inte vet att man sett under dagen, kanske med en periferikikare, föreslår Cecila.

"Utflippat"

Nyutexaminerade Stockholmskonstnären Hanna Anderssons "Titthålskonst" påminner om både en lysande stjärnhimmel och en adventskalender. I en mörklagd container syns lysande uv-ljus, men kommer man nära ser man motiv i fluorescerande färger inuti hålen.

– Det passar bra för festpubliken här. Folk är lite fulla, festar och gillar att det händer konstiga grejer. Det är lite utflippat, det är något man inte kan räkna med. Och det är något genomgående för hela festivalen, säger Yvonne Olofsson, som är curator för utställningen.

24 timmars teckning

Inne i en annan container pågår liveteckning. Rebecka Bebben Andersson, från Linköping, arbetar tolv timmar i sträck, och har en fem meter lång rulle som fylls med intryck. Nästa dygn tecknar hon i ytterligare tolv timmar

– Jag tecknar allt jag kommer på av att vara här, under 24 timmar. Det är så sjuka grejer som händer, många stannar och man såg dem som åkte frestylecross. De bara flög folk i luften helt plötsligt.

Illustratören Siri Frances har öppnat en ateljé i en container.

– Folk kan komma in och ta del av min värld. Folk får rita, sätta upp lappar, säger hon.

I en mörk container skapar formgivaren Erik Månsson en frizon, där kan festivalbesökaren vila intrycken. Texten "Soon" böljar på en svart skärm.

– Festivaler är så mycket före och efter – så lite under tiden. Då händer så mycket på en gång. Jag ville skapa en plats där besökaren stannar upp och inte bara springer till nästa spelning, säger Erik Månsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!