Insiktsfullt om allvaret i Pakistans instabila situation

9 april 2013 07:34

Pakistan vid avgrundens rand

(Pakistan on the Brink)

Ahmed Rashid

Leopard förlag

Översättning: Emeli André

Vilka möjligheter och risker står USA inför i samband med tillbakadragandet av trupper från Afghanistan och sitt långa engagemang i Pakistan? Var finns talibanerna nu i dessa båda länder? Vad kommer att ske i den närmsta framtiden och vilka val har USA då president Obama tar ländernas komplicerade historia i beaktande?

I Pakistan vid avgrundens rand söker Ahmed Rashid svar på dessa avgörande frågor. Boken beskriver utvalda händelser under Obamas första ämbetsperiod med fokus på den aktuella krisen i regionen och lösningar för en framtida fred.

Ahmed Rashid är en pakistansk journalist och författare verksam i Lahore. Han har tidigare skrivit böckerna Talibanerna, Jihad och Vägen mot kaos samt besitter en unik kunskap om denna vidsträckta och komplexa region. Dessutom har han rapporterat från Afghanistan, Pakistan och Centralasien under mer än tjugo år och anses vara en av världens främsta experter inom området.

Bland Pakistans civilbefolkning på 180 miljoner finns en häxkittel av jihadister, talibaner, militanta punjaber, balucher och pashtuner samt en egenmäktig militärmakt. Endast 1,8 miljoner invånare betalar skatt och 43 procent är analfabeter. Landets läge medför en geostrategisk potential där det gränsar till Central-, Syd- och Västasien. Det utgör också en passage till havet för Kina och ligger vid inloppet till Persiska viken. Pakistan skulle kunna bli ett nav för handel och affärer eller transkontinental transport av energi om man tog hand om landets problem.

Enligt Rashid kan Pakistan mycket väl bli USA:s nästa mardröm. Ett scenario där talibaner eller andra terrorgrupper ökar sin makt och tillskansar sig inflytande över Pakistans kärnvapen skulle drastiskt öka spänningarna i regionen. Pakistan är beroende av ekonomiskt och politiskt stöd från USA som å sin sida inte kan bortse från Pakistans betydelse i området. Pakistans generaler fokuserar sitt intresse på konflikten med Indien hellre än att ta itu med de stora problem landet står inför medan landets president Asif Ali Zardari verkar vilja ägna sig åt andra saker än att regera medan Pakistan brinner.

Rashid beskriver allvaret i regionens instabila situation med stor kunskap och djupa insikter. Boken innehåller mängder av fakta om olika aktörer och händelser som påverkat regionen och är ett värdefullt tillskott för att öka förståelse för de konflikter och risker som styr det politiska skeendet där. En fråga man ställer sig är: Hur lever folk i landet sitt vanliga liv i denna slagskugga av terror och våld?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Johansson