Klanger av saknad och sökande

Wolfgang Peter Menzel"Hemtrakter"Galleri KronanPågår till 10 mars

26 februari 2013 09:57

I Galleri Kronans Lilla galleri visar bild- och ljudkonstnären Wolfgang Peter Menzel "Hemtrakter" en installation med mollstämt måleri och suggestiv ljudkonst.

Klangpoemet "My father the sea" är pulserande och ödesmättat med dova havsljud. Wolfgang Peter Menzel har skapat det i samarbete med den norske kompositören Ola Eseth Moen på uppdrag av Deutschlandradio och NRK.

Wolfgang Peter Menzel berättar historien om sin far som 23 år gammal omkom på en u-båt när den våren 1945 gick under på Nordatlanten.

- På senare år har jag upptäckt en lucka och en saknad. Det här är ett försök till gestaltning av mitt eget sökande, säger Wolfgang Peter Menzel.

För några år sedan fyllde han Drags kraftsstation med sin installation "Stilla vatten". En sådan rå och vattennära miljö hade nog även varit pefekt för "Hemtrakter" - inte minst för att ljudet då kunde få strömma fritt i rummet.

Hans utställning är en del av det egna projektet Podalida, en påhittad ö som två venetianska bröder på 1400-talet ritade in på kartor över området där fadern omkom. Om det skriver Wolfgang Peter Menzel:

"...fall jag utgår ifrån att ön har sjunkit som en gång Atlantis, så är Podalida möjligtvis identisk med denna undervattensfarkost, vilket förleder mig till tron att min far var podalidisk medborgare. Så knyts platsen av min fars död ihop med denna högst levande tankevärld, sammanvävd av ön Podalida, undervattensbåten, min längtan till havet, min rastlöshet i skattjaktens underbara lyckliga värld och ett bottenlöst tvivel att någonsin lyckas."

En liten målning på Galleri Kronan visar ön - platsen som inte fanns - men för Wolfgang Peter Meltzel blivit ett rum för "egna konstnärliga experiment". Fascinerande sådana, kan tilläggas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!