Balkanfilm visas på ny filmfestival

På tre dagar visas totalt nio filmer från länder som Makedonien, Bosnien och Slovenien. I morgon kväll startar Balkan New Film Festival på Cnema i Norrköping.

7 februari 2013 16:25

- Det finns all anledning att uppmärksamma film från regionen. Jugoslavien var ett framgångsrikt filmland med en djup och lång tradition av prisbelönt film. Men filmfestivalen lyfter fram ny film som inte har visats tidigare och inte fått så stor spridning, lite smalare film och dokumentärer, säger festivalens presstalesman.

Initiativtagare till festivalen är skådespelerskan Jelena Mila som vill skapa uppmärksamhet och öka intresset för film från Balkanländerna.

Kvällens öppningsfilm This is not an american movie kan beskrivas som ett tragikomiskt drama, skruvad på ett Tarantinoaktigt vis. Den följs av det montenegrinska actiondramat Ace of spades - Baddestiny som får sin världspremiär på BaNeFF.

Men egentligen räcker det att filmen ska ha koppling till Balkan. Därför visas även en svensk film, Max Andersson och Helena Ahonens Tito OnIce, som skildrar en märklig resa med en docka som föreställer en mumifierad Tito.

I Sverige associerar vi gärna balkanfilm med den serbiske filmskaparen Emir Kusturica och hans svarta komedier. Festivalledningen önskar förstås för att den snäva bilden nu breddas, men en svart balkankomedi finns med för den som gillar genren. Local Vampire heter filmen som mustigt blandar skratt, skräck, erotik och drama i en berättelse om pank affärsman i en by i Montenegro. Han iscensätter sin egen död för att undkomma spelskulder. Förklädd till vampyr återkommer han för att hämnas på sina plågoandar.

Festivalen arrangeras av Justin Theatre Production i samarbete med ländernas ambassader och filmcenter. Den har tidigare arrangerats i Stockholm men pågår nu samtidigt på en rad orter i Sverige, förutom i Norrköping även i bland annat Örebro och Västerås.

Fredag 8 februari: This is not an american movieAce of Spades - Bad Destiny Lördag 9 februari:Dad Abandoned Local VampireTito On IceSöndag 10 februari:Professor Kosta Vujic's HatGood Night, Missy On Sensitivity
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!