Hemlig politisk teater för högstadieelever

Ung scen/öst satsar nu på hemlig teater. Högstadieelever dras in i en fiktiv situation som är tänkt att upplevas som verklig. Kärnan är frågor om politik, rasism och demokrati.

14 mars 2012 09:21

 

Det var i september 2010 som projektet tog sin början, morgonen efter valet.

- Det var en fruktansvärd morgon när vi förstod att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen. Vi kände oss ledsna, chockade och upprörda, berättar Malin Axelsson, konstnärlig ledare, på Ung scen/öst.

Teatern höll samma dag ett stormöte och ställde frågor kring teaterns ansvar gentemot sin unga publik.

- Det självklara svaret blev - ja, vi har ett ansvar. En hel generation unga växer nu upp med ett rasistiskt parti i riksdagen, säger Malin Axelsson.

Studerade retoriken

Den frilansande regissören Öllegård Groundstroem som också reagerat starkt på valresultatet, engagerades av Ungs scen/öst. Hon och de tre skådespelarna fördjupade sig grundligt i partiprogram och politisk retorik innan repetitionsarbetet drogs igång.

- Efter några veckor kläckte någon idén att inte avslöja att det hela är en föreställning. Vi ville skapa ett möte som i verkliga livet, berättar Thora L Norgård.

- Vi har pratat mycket på vad vi vinner och förlorar på att hålla föreställningen hemlig. Den stora vinsten är ett unikt samtal med vår publik, fortsätter hon.

Uppsökande teater

Pjäsen, skriven av Jonathan Lehtonen, låter olika ideologier mötas i ett och samma rum. De politiska citaten i pjäsen är autentiska, men pjäsen bygger en fiktiv situation som högstadieeleverna ska tro är verklig.

När föreställningen är slut avslöjar sig skådespelarna och en work shop med diskussion följer.

- Vårt mål är att teatern ska vara uppsökande och bildande, säger Malin Axelsson. Jag var på premiären under cover och blev så upplivad och glad. Det känns som den här typen av scenkonst behövs. Vi måste prata om vad som sker i det politiska livet.

De första publikreaktionerna har varit översvallande.

- Många säger att konceptet är oslagbart och att det är den bästa föreställning de har sett. Vi har märkt av ett stort sug efter att diskutera de här frågorna, säger Thora L Norgård.

Föreställningen kommer under våren att spelas för omkring 3500-4000 högstadieelever i länet. I maj planeras offentliga föreställningar som bland andra politiker ska bjudas in till.

 

 

 

 

Läs hela artikeln i pappers- eller e-tidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus