Rosa bandet färgar av sig på Norrköping

Melodifestivalen, Dansbandskampen och nu Rosa Bandet-galan. Norrköping blir återigen värd för en stor tv-sändning. Och den kommer färga stora delar av Norrköping rosa.

15 september 2011 03:00

● Det är Cancerfonden som har valt Norrköping och Värmekyrka som inspelningsplats för den stora Rosa bandet-galan som sänds på tv den 26 oktober.

- Vi är supernöjda och stolta över att Cancerfonden har valt Norrköping som inspelningsort. Det är här det händer. Det betyder mycket för varumärket Norrköping, säger Stefan Papangelis, vd för Upplev Norrköping.

Under galaveckan kommer Norrköping att bli en rosa stad. Bland annat kommer vattenfallet i Motala Ström att bli rosafärgat och utvalda byggnader förses med rosa band.

- Vi arbetar under mottot att vi ska färga Norrköping rosa, säger Stefan Papangelis.

Inget kommersiellt jippo
En rosa promenad som ger vandrarna både kunskap och underhållning ska löpa utmed det klassiska nyårspromenadsstråket med början vid Grytstorget. Tanken med promenaden är att skapa engagemang och delaktighet. Under vägen bjuds det på en rad aktiviteter så som musik- och dansunderhållning men också föreläsningar med anknytning till cancerforskning.

- Evenemang som ska symbolisera värdighet. Det är inget kommersiellt jippo, säger Stefan Papangelis.

2011 är nionde året som Cancerfonden driver sin Rosa Bandet-kampanj. Syftet är att bekämpa bröstcancer genom att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om sjukdomen och sprida opinion. Cancerfonden hade i flera år galan i Stockholm, men flyttade vi till Malmö 2009, Göteborg 2010 för att sedan välja Norrköping i år.

- Vi vill ta vara på det lokala engagemang som finns för bröstcancerfrågan runt om i Sverige. Vi har också sett ett riktigt stort engagemang från staden nu inför galan, säger Jacob Lagercrantz, pressansvarig på Cancerfonden.

Vad kan publik och tittare förvänta sig av galan?

- En kväll fylld av artistuppträdanden och tävlingar blandat med inslag om drabbade kvinnor. Med andra ord en kväll med både skratt och tårar. Dessutom presenteras resultatet av årets insamling.

Vilka artister som kommer att förgylla galan och vem som kommer leda den är dock ännu inte spikat.

Målet i år är att samla in 47,5 miljoner kronor. Kampanjperioden ligger varje år i oktober månad och sedan starten har Cancerfonden lyckats samla in drygt 307 miljoner kronor.

■ Rosa Bandet är en internationell rörelse med ursprung i USA. Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, startades 1991 av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder. Sedan dess har Rosa Bandet vuxit till en internationell folkrörelse. Världen över viger organisationer, företag och privatpersoner oktober månad åt bröstcancerfrågan.

■ Sedan starten 2003 har Rosa Bandet-kampanjen samlat in närmare 308 miljoner kronor till kampen mot bröstcancer. Cancerfonden har sammanlagt under samma period (2003-2010) delat ut dryga 330 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning. Dessa pengar har finansierat 139 forskare (forskartjänster eller forskningsprojekt) vid ett eller fler tillfällen. 2010 års kampanj samlade in fantastiska 47,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!