– Vi ville göra en föreställning för en målgrupp över 70 år. Vi sa lite skämtsamt: "Vad anordnas för äldre? Jo, bingo!" Vi skrattade, men började sedan fundera vidare på ämnet. Det blev en föreställning där man kan spela bingo, berättar Sohipa Örnell.
– Men man måste inte spela bingo om man inte vill eller kan, tillägger Jessica Rezko.
Våren 2015 drog de båda dansarna igång arbetet med föreställningen genom samtal med två referensgrupper. Den ena bestod av personer mellan 80 och 93 år som bor på ett äldreboende i Norrköping och den andra med aktiva pensionärer över 70 år i Linköping.
– Våra samtal med dem handlade om nutiden och vardagen, men också minnen, relationer och hur man upplevde samhället då och nu. Men vi har också talat om kultursmak och vilka vanor man har att konsumera kultur. Majoriteten i våra referensgrupper hade ingen vana av modern dans, säger Sophia Örnell
Därför fanns önskemål om att dansarna i programbladet skulle ge råd till dem som är ovana kring hur man tittar på modern dans.
– Vi trycker på att tolkningen är subjektiv och att man får uppleva det man ser på sitt eget sätt. Man kan läsa in saker i rörelserna, relationen mellan dansarna, rekvisitan, scenografi och musiken. Allt ger associationer, men vilka tankar det ger kan vara olika beroende på vem man är. Det är viktigt att man får sin egen upplevelse, och inte enbart klurar på vad vi har tänkt, säger Sophia Örnell.
Var bingo ett intresse bland de äldre ni träffade?
– Ja, och de tyckte faktiskt att bingo var en rolig och spännande idé, säger Jessica Rezko.
Får de ropa ”bingo” rakt ut under föreställningen?
– Ja, vi hoppas att de vågar göra det. Får man bingo så kan man vinna något. Det är inte bara ett fejkspel, säger hon.
Sophie Örnell och Jessica Rezko dansar i föreställningen till musik av Dave Brubeck, Glenn Miller, Frank Sinatra och Jussi Björling. Både musikval och det som gestaltas bottnar i samtalen med de äldre och speglar livets egen bingobricka – med lyckodagar och otursnummer, ljus och mörker.
– De äldre har berättat för oss om roliga minnen från dansbanan i ungdomen men också om ensamheten när man blir gammal och vännerna och livspartnern har försvunnit. Men flera har sagt att de vill ha något roligt och glatt. Vi hoppas att vi har hittat en bra balans mellan allvar och humor, så att publiken kan lämna föreställningen med en positiv känsla om hur livet är, säger Sophia Örnell.
"Dansbingo" har premiär den 28 oktober på Teater Bråddgatan 34. Totalt spelas sex föreställningar i Norrköping och på Sagateatern i Linköping. Tanken är att Dansbingo i vår ska åka ut på turné till äldreboenden och skolor som har samarbeten med pensionärsföreningar i t ex klassmorfar-projekt.