Det säger Lisen Andréasson Florman, Grundare och Verksamhetschef för Nattskiftet.
Under de två senaste åren har trygghetsorganisationen Nattskiftet medverkat på Bråvallafestivalen. I sommar fortsätter samarbetet med närmre dialog mellan Nattskiftet och festivalen. Nattskiftets ”nattkompisar” ska också synas mer under dagtid.
Målet är att vara omkring 60 nattkompisar som ska bidra till att ”bygga en trygg och rolig festival tillsammans”. I nuläget kommer många av dem från Stockholmstrakten och har tidigare erfarenhet av att nattvandra med Nattskiftet. För att in få fler volontärer från Norrköping hölls för en tid sedan en drop in-rekrytering på Matteusgården i Norrköping.
– Det gick bra och vi har genomfört en utbildning, men vi uppmanar ännu fler att söka. Vi vill gärna starta en ny projektgrupp i Norrköping med norrköpingsbor som har ett kontaktnät och kan jobba vidare med andra festivaler i trakten, säger Lisen Andréasson Florman.
– Vi vill gärna få kontakt med liknande organisationer i Norrköping som vi kanske kan samverka med. Men då måste det vara organisationer som delar vår värdegrund om ett jämställt och jämlikt samhälle, om de inte kan skriva under på vårt manifest tackar vi nej.
Vilka krav ställer ni på volontärerna?
– Vi har en åldersgräns och träffar och pratar med varje person. Vi tar också utdrag ur polisregistret på alla som söker sig till oss. Det är viktigt med ett engagemang i frågor kring ett mänskligare och mer jämlikt samhälle, säger hon.
Under Bråvallafestivalen kommer Nattskiftet göra sällskap med de som vill tillbaka till sina tält och fungera som festivalbesökarnas vuxna kompisar. De som vill volontärarbeta för Nattskiftet måste vara äldre än 20 år, men någon övre åldersgräns finns inte. Även en mormor kan alltså vara nattkompis på festivalen.
– Det viktiga är att vi blandar, och att personen som får sällskap känner sig trygg. En del kan säkert känna sig trygga med en mormor, medan andra vill ha en nattkompis som bara är några år äldre och själv är en festivalbesökare och inte kommer med pekpinnar, säger Lisen Andréasson Florman.
De flesta av de klara volontärerna är mellan 25 och 35 år. Volontärerna får fri entré till festivalen och får även en del ledigt för att själva kunna vara med på festivalen.
– Vi tycker att det är viktigt att de som engagerar sig också är intresserade av festivalen, säger Lisen Andréasson Florman.