Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

17 års väntan är över för Refused

Hemlighetsmakeriet och ryktesspridningen är över. Efter 17 långa år är Refused tillbaka med det efterlängtade nya albumet "Freedom".Nu vill hardcorebandet från Umeå göra upp med sitt förflutna.

Arbetet med den nya skivan pågick i hemlighet under tre års tid.

Arbetet med den nya skivan pågick i hemlighet under tre års tid.

Foto: MAJA SUSLIN

Bråvalla2015-06-25 12:00

Refused behöver inte längre låtsas som om de, som sångaren Dennis Lyxzén uttryckte det i höstas, är "ett band som lagt ner". I dagarna släpps nya albumet "Freedom", och de har gjort ett kort uppehåll på turnén som inleddes i USA och som fortsätter på Bråvallafestivalen.

Tanken var att "Freedom" skulle ha nått butikshyllorna innan turnén påbörjades, men av publikreaktionerna att döma så har det nya materialet infogats sömlöst i den äldre katalogen.

– Att folk har gått bananas till våra nya låtar är osannolikt lyxigt och ett gott tecken, för låtarna var ju menade att ha den effekten, säger bandets trummis David Sandström.

Lång väg till skiva

Idén om en ny skiva föddes 2012, efter att Refused återförenats för en hyllad turné. Men det blev många stopp längs vägen.

– Vi är ett extremt självkritiskt gäng. När arbetet med skivan var i sitt slutskede tvivlade vi fortfarande, säger Dennis Lyxzén.

För att ge sig själva arbetsro lade bandet locket på. Inspelningarna pågick i hemlighet och bandmedlemmarna tvingades upprätthålla en enad front utåt – att återföreningen var en engångsföreteelse – medan de i själva verket träffades och repade regelbundet.

– Hemlighetsmakeriet var en förutsättning för att kunna göra en ny platta. Vi behövde känna att vi kunde göra det på våra villkor, och på det här viset slapp vi all press från skivbolag, säger Dennis Lyxzén.

Evig stämpel

Refuseds förra skiva "The shape of punk to come" innebar i praktiken slutet för bandet när den släpptes 1998, men i många avseenden var den också en början – på mytbildningen och på kultstatusen, inte minst i utlandet.

Efter splittringen blev Refused och "The shape of punk to come" en skugga som bandmedlemmarna aldrig lyckades skaka av sig. När Kristofer Steen, till vardags operaregissör, sätter upp en ny opera blir han omnämnd som "Refused-gitarristen". Och hur många skivor Dennis Lyxzén än släppt med andra konstellationer så undkommer de inte stämpeln "Refused-Dennis nya band".

Någonstans på vägen bestämde de sig för att sluta streta emot och i stället omfamna arvet de lämnat efter sig.

– Jag såg ett avsnitt av "Vita huset" där någon säger något i stil med "du måste dansa med den som bjöd dig till balen". Det spelade jag in och hade som sms-signal för att påminna mig om att det är precis vad det handlar om. Vi fick vara med och spela och leka på grund av Refused, säger David Sandström.

Uppgörelse

Men för att det skulle bli tal om en fortsättning krävdes en uppgörelse med det förflutna. David Sandström kallar den nya skivan och turnén för "en fokuserad, värmesökande attack på nostalgin".

En annan nödvändig uppgörelse var den med gitarristen Jon Brännström, som sparkades från bandet i november i fjol. Det pågående hemlighetsmakeriet kring skivan gjorde händelsen svårtolkad – varför sparkar ett icke-existerande band sin gitarrist?

– En av förutsättningarna för att vi skulle kunna göra en platta var att Jon lämnade bandet. Han tycker inte om att turnera, och egentligen inte heller om att vara med i ett rockband. Det är tråkigt, för vi har ju varit kompisar i 20 år, säger Dennis Lyxzén.

– Man måste vara skoningslös, annars funkar inte den kreativa processen. Om någon inte drar sitt strå till stacken så måste någon annan täcka upp. Det skapar en obalans som till slut raserar alltihop, säger David Sandström.

Att det bara blir en Refused-spelning i Sverige i år, på Bråvalla, beror på tidsbrist.

– Det verkar kanske som om vi inte prioriterar Sverige, men det är tvärtom. Vi vill göra någonting mäktigt och har tusen idéer. Då blir det komplicerat och vi behöver mer tid, säger David Sandström. (TT)

Fakta: Refused

Hardcorebandet Refused bildades i Umeå 1991.

De hann släppa tre album innan de splittrades 1998: "This just might be... the truth" 1994, "Songs to fan the flames of discontent" 1996 och "The shape of punk to come" 1998.

Refused återförenades för en turné 2012.

Bandet består i dag av Dennis Lyxzén (sång), Kristofer Steen (gitarr), David Sandström (trummor) och Magnus Flagge (bas). Mattias Bärjed, som bland annat spelat i The Soundtrack of Our Lives, är extragitarrist på den pågående turnén.

Nya albumet "Freedom" släpps den 26 juni.

Fakta: Här spelar Refused i Europa i sommar

26 juni: Bråvallafestivalen, Norrköping.

27 juni: Provinssirock, Seinäjoki, Finland.

2 juli: Open'er Festival, Gdynia, Polen.

11juli: Rock im Ring Festival, Bolzano, Italien.

16 juli: Resurrection Fest, Viveiro, Spanien.

17 juli: Slottsfjell, Tonsberg, Norge.

18 juli: Bukta Tromsø Open Air Festival, Tromsø, Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!