Adler lär konsten att övertyga med orden

Foto:

BOKRECENSION2014-03-20 06:45

Om du vill uttrycka dig i tal eller skrift och tycker de känns lite knepigt, då är det här boken för dig. Men även vana talare och skribenter får goda råd i denna handbok i övertygandets teknik.

Till de första som får ge råd hör Aristoteles. Efter grekerna tar romarna över och för talkonsten vidare. Advokaten Ciceros tal är inte glömda. Kvalitet besegrar tiden. Sen får vi många exempel genom historien.

Ett effektivt tal kan vara mycket kort. Ett bra exempel ger Jesus (Johannes kapitel 8) när fariséerna försöker hitta ett skäl att anklaga honom för hädelse. De för fram en kvinna som begått äktenskapsbrott och enligt Mose lag ska stenas. De frågar vad Jesus har att säga m detta.

Om han förnekar Mose gör han sig skyldig till hädelse. Om han går med på att kvinnan ska avrättas motsäger han kärnan i sitt eget budskap som är förlåtelse och försoning. Han löser problemet med ett av historiens kortaste tal:

– Den av er som är fri från synd får kasta första stenen.

Fariséerna dryper iväg.

Demokrati bygger på förmågan att formulera politiska ståndpunkter. Olof Palme ansåg att en improvisation måste vara väl förberedd. Annars blir det bara dösnack. Han anlitade talskrivare, vilket andra talare som Churchill och Hitler aldrig gjorde.

I boken Ordets makt får vi väl formulerade råd: Skriv aldrig som du talar – och tala aldrig som du skriver! Ett av råden är att tiga: Kan du inte tala fritt ur minnet eller från ett "stolpmanus" är du för dåligt engagerad eller för dåligt påläst. Då bör du inte uppträda inför andra. Vidare:

Tacka för inbjudan. Svär aldrig. Undvik onödiga bisatser, gör hellre flera meningar. Läs inte innantill från ett skrivet manus! Då missar kontakten med åhörarna. Försök inte vara rolig genom att inleda med ett skämt. Om du gör det måste skämtet ha direkt anknytning till det du vill säga. Försök inte lära av ståuppkomikerna! De kör ofta med skämt "under bältet" eller med sarkasmer riktade mot kända personer. Om du som talare försöker med sånt kommer det bara att tolkas som dåligt omdöme.

Politiker tar ibland till spektakulära utspel som blir bra i TV. Gudrun Schyman brände hundralappar i Almedalen. Göran Persson dansade med en ko i TV. För att sånt ska funka måste du vara en kändis, något som de flesta av oss inte är.

Repetera ordentligt! Ha med dig ett stolpmanus! Se till att du är utvilad! Ta reda på så mycket som möjligt om åhörarna! Klä upp dig en aning!

Läs och lär av goda talare och skrivare! Ernest Hemingway fick en gång uppmaningen att berätta en historia i tre korta meningar. Han skrev på en pappersservett:

Till salu. Ett par barnskor. Aldrig använda.

Vi kan ta det som en uppmaning att aldrig bli långrandiga. Man kan aldrig skylla ett misstag på åhörarna. Om församlingen somnar under en predikan bör kyrkvaktmästaren ta en käpp med vass spets och sticka prästen med den.

Till sist får vi det bästa av alla råd: Förbered en kraftfull avslutning!

Peter Adler

Ordets makt

Carlssons

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!