De laddar för bokfestival

Bokfestivalen blev en succé under premiäråret. I veckan är festivalen tillbaka på Stadsbiblioteket med författarnamn som Jonas Hassen Khemiri, Martina Haag och Emelie Schepp.

Släpper nytt. Storsäljaren Emelie Schepps böcker har Norrköping som scen, och snart kommer hennes nya ”Prio ett”.
Foto: Fredrik Jon

Släpper nytt. Storsäljaren Emelie Schepps böcker har Norrköping som scen, och snart kommer hennes nya ”Prio ett”. Foto: Fredrik Jon

Foto:

Bokfestival2016-04-19 09:00

Bokfestivalen drar igång på onsdag och har ett dignande program – med familjeteater, bokrea, boktips, litteraturquiz och mycket annat.

– Jag tycker att vi har lyckats få till en bra bredd, där många smaker och intressen finns med, säger Marita Hjärpe från Norrköpings stadsbibliotek.

Bibliotekarierna Thomas Almqvist och Marita Hjärpe är glada att Bokfestivalen är tillbaka i år.

– Förra året var det många som sa: ”Det här blir väl en årlig tradition, va?”. Eftersom många i publiken ville det, så var det inget att snacka om, säger Thomas Almqvist.

Premiärupplagan av Bokfestivalen kan inte beskrivas som något annan än en succé.

– Det var en publiksuccé, säger Thomas Almqvist.

– Men när jag säger succé är det också att vi själva tyckte att det var så förbaskat roligt, även om det var jobbigt och intensivt. Man var döslut efteråt.

Bland författarbesöken finns såväl storsäljande deckarförfattare som Augustprisvinnare. Först ut är Martina Haag, och hennes föredrag är slutsålt sedan ett bra tag. Hon är aktuell med boken ”Det är något som inte stämmer” om otrohet, svek och en sårig skilsmässa.

– Jag tror att många känner igen sig i hennes berättelse, säger Thomas Almqvist.

På torsdagen kommer Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria, för att berätta om sin hyllade bok ”Den sårade divan”.

På världsbokdagen, den 23 april, gästas festivalen av Augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemiri, produktive Håkan Nesser och populära Emelie Schepp (snart aktuell med nya spänningsromanen Prio ett).

– Vi hade lite fingertoppskänsla och bokade Jonas Hassen Khemiri redan innan han fick Augustpriset, berättar Marita Hjärpe.

– Han är oerhört sympatiskt, och skriver framför allt oerhört bra böcker, säger Thomas Almqvist.

– Det kunde ju också blivit två Augustprisvinnare. Vi trodde nästan att Karin Johannisson skulle få det. Men hon får ju i alla fall Övralidspriset i juni.

Världsbokdagen blir en dag som också innehåller barninriktade aktiviteter: barnteater, bilderboksbio med Janne Brandman, bokrea och skapande verkstad.

På fredagen står närodlade böcker i centrum, då kommer en rad författare från regionen att berätta om sitt författarskap, bland andra Magnus Falk, Titti Knutsson Elm, Carl Henrik Svenstedt och Stina Nilsson-Bassell.

Augustprisbelönade Jonas Hassen Khemiri är en av festivalens tunga affischnamn.
Augustprisbelönade Jonas Hassen Khemiri är en av festivalens tunga affischnamn.
Bokfestivalen

Var? Norrköpings stadsbibliotek

När? 20-23 april

Vad? Författarbesök, boktävling, skattjakt för barn, bokrea, Afternoontea om vårens nya romaner, litteraturquiz, skaparverkstad för barn, Nassemusikalen med Bokskogen, bildeboksbio, fika i biblioteket.

Mer? Se alla tider och programpunkter på https://www.nsb.norrkoping.se/web/norrkoping/festivalprogram

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!