Idéfröet till bokfestivalen fångade bibliotekarien Marita Hjärpe på en kurs, där ordet bokfestival virvlade upp.
– Bara ordet kändes bra. Det har en positiv klang och Norrköping har ju blivit en festivalstad. Vi har ju redan Bråvallafestivalen och Augustifestivalen. I vår programgrupp på biblioteket hängde man direkt på idén med en festival, säger hon.
Thomas Almqvist berättar att man från bibliotekets sida har sneglat lite åt Linköping, där man i tre års tid har arrangerat Östergötlands bokmässa, ett lyckat arrangemang som växt för varje år.
– Bokfestivalen är ett svar på Östergötlands bokmässa, som är jättetrevlig. Det enda felet med den är att inte vi var först med idén, skrockar han.
Festivalen når sin kulmen i helgen – då två prisade författare berättar om sitt skrivande: Therese Bohman, uppväxt i Kolmården, som mottog Norrköpings kommuns Moa Martinson-stipendium och Kristina Sandberg, belönad med Sveriges största litteraturpris - Augustpriset - för sin trilogi om hemmafrun Maj.
– Att det blev så mycket på lördag har den krassa förklaringen att det var den dagen då Kristina kunde. Det var där vi började. Vi byggde festivalen kring henne, berättar Marita Hjerpe.
– Sedan vävde vi ihop den med vår kampanj "Läsa på olika sätt" och världsbokdagen.
På söndag lyfter man fram lyriken, då får biblioteket besök av poeten Jacques Werup. I entrén hålls uppläsning av den nylige navlidne Nobelpristagaren Tomas Tranströmers dikter på olika språk.
Festivalen får sin final på Världsbokdagen som drar igång med bokrea utomhus och avslutas tillsammans med författaren Hans Gunnarsson, uppväxt i Finspång och aktuell med romanen All inclusive.
Men det besöket behöver inte betyda sista kapitlet för bokfestivalen.
– Vår förhoppning är att bokfestivalen ska återkomma, men det får vi se. Då måste den falla väl ut, säger Thomas Almqvist och fortsätter:
– Man kan tycka att vi konkurrerar med oss själva när det är så mycket samtidigt. Men vår erfarenhet är att ju mer vi ordnar, desto mer folk kommer.