Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mångsysslare släpper ny bok

Åke Bjurhamn har tillsammans med Kerstin Ryderstedt nyligen kommit ut med sin åttonde deckare: ”Det sjungande trädet”. Nu är han i full gång med nästa bok där han låter ett uppmärksammat lokalt mord på 1960-talet vara bakgrund till historien.

I vår väntar ännu en bok av Bjurhamn.

I vår väntar ännu en bok av Bjurhamn.

Foto: Patrik Selsfors

BOK2018-11-03 19:00

Kaffet står på när Folkbladet besöker konstnären och författaren Åke Bjurhamn i ateljen på övervåningen av Galleri kronan på tisdagseftermiddagen. Han är konstnären som har provat på både det ena och det andra under årens lopp och har huserat i denna atelje i åtminstone 30 år.

– Jag ställde ut första gången på konstföreningen 1967 så jag började som konstnär men har också spelat jazz och skriver, berättar Åke Bjurhamn.

Men det här med deckarförfattandet kom till lite av en slump.

– Det berodde på att min hustru hittade en katalog från Fridhems folkhögskola där hon läste om en kurs i Chi gong. Det var inget för mig men jag hittade istället en kurs som hette ”Vi läser deckare” så då tänkte jag att jag går den istället. Men när jag kom dit sa läraren ”vi börjar med skrivövningar direkt”. Kursen hette nämligen ”Vi skriver deckare”, jag hade läst fel, skrattar Åke Bjurhamn.

Efter att ha gått veckokurser i tre år bestämde han sig för att börja skriva deckare på allvar tillsammans med Kerstin Ryderstedt och det har de nu hållit på med i tio år. Nu har de släppt sin åttonde bok ”Det sjungande trädet” (går som följetong i Folkbladets söndagstidning) som i stora stycken utspelar sig på Norrköpings konstmuseum.

– Jag känner ju muséet som min egen innerficka och har jobbat på firman. Det är dock ingen nyckelroman utan helt påhittad men det är en bra miljö för en deckare, det finns ju så förfärligt dyra målningar där.

Folkbladet nämns vid flera tillfällen i boken och dessutom återfinns vår reporter Susanna Beskow invävd i handlingen i ett kapitel.

– Ja, det är ett bra sätt att föra handlingen vidare, att till exempel låta någon sitta utanför sommarstugan och läsa något i Folkbladet, säger Åke Bjurhamn som tillägger att det inte vore en dum ide att låta handlingen i någon kommande bok utspela sig på en tidning.

– Jag tror inte att det har skett så många deckarmord på tidningsredaktioner så det kanske kan dyka upp.

Han har alltså hittills skrivit tillsammans med Kerstin Ryderstedt men nästa bok som redan är påbörjad skriver han ensam.

– Det blir ju som en debutbok för mig som egen författare. Den blir lite annorlunda: jag kommer att börja boken med att huvudkaraktären Otto Wester får träffa författaren. Sedan förs den 60-årige Wester tillbaks från 60- till 19-årsåldern, berättar Åke Bjurhamn som alltså förlägger handlingen till mitten av 1960-talet och ett rättsfall som han själv kommer ihåg från sin ungdom.

– Jag bodde i Linköping då och där hittades en 16-årig flicka mördad, täckt av blåbärsris. Jag har tänkt mycket på det här och också skrivit en novell: "Blåbärsprinsessan".

Det här var ett fall som var mycket uppmärksammat vid denna tid men som förblev olöst.

– Men nu vet jag vem som mördade henne, det framkom genom ett vittnesmål men det kom fram först efter att gärningsmannen avlidit, säger Åke Bjurhamn som redan skrivit de första 20 sidorna.

– Att börja är det svåraste när man skriver en bok. Nu räknar jag med att den förhoppningsvis ska komma ut till våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!