Åtta Guldbagge-nomineringar och en Oscarsnominering för bästa icke engelskspråkiga film. Men framförallt var ”Så som i himmelen” publikens favorit: 1,4 miljoner svenskar såg den på bio när den livsbejakande musikfilmen slog ned som en bomb hösten 2004. Ändå dröjde det tio år innan regissören Kay Pollak bestämde sig för en uppföljare.
– Då, i stunden, kändes det som att första filmen var den kompletta historien. Men vad händer egentligen med Lena, när hennes man dör? Och vad händer med människorna i byn? Frågorna är många, säger regissören Kay Pollak om beslutet.
Berättelsen om den utbrände dirigenten Daniel och hans brokiga småstadskör träffade rätt i tiden på det tidiga 2000-talet. Det soliga budskapet om att välja glädjen i livet kom samtidigt som självhjälpsbokvågen, där Pollak varit en central figur sedan 80-talet. Att många av de tankarna gestaltades i ”Så som i himmelen” väckte viss kritik, men samtidigt lämnade filmen starka avtryck hos många fans och exporterades till ett 40-tal länder.
– Folk kom fram på gatan i flera år efteråt och tackade för filmen. Nyligen kom en kille från Australien fram på krogen och ville ta en bild, ”Så som i himmelen” är tydligen stor där. Då blir man lite paff, säger Lennart Jähkel, som återvänder till rollen som den bullrige butiksinnehavaren Arne.
Röd tråd hos Pollack”Så ock på jorden” tar vid några månader efter den första filmen. En höggravid Lena har förlorat pappan till sitt barn, och försöker nu axla rollen som ny körledare i Ljusåker. Efter första filmens manliga perspektiv vill Pollak nu byta fokus:
– Den här historien handlar om en kvinnlig hjälte, som gör en oerhörd resa där det kvinnliga möter det manliga. Kvinnor fungerar väldigt intuitivt, och Lena bryter med manliga strukturer så det knakar om det!
Redan före den första filmen hade Kay Pollak en framgångsrik karriär som föreläsare och självhjälpsboksförfattare, något han fortsatt med de senaste tio åren. Hans budskap om frigörelse och att ta vara på livet fortsätter också som en röd tråd genom hans produktion.
– Lena bryter mot så många förställningar om kvinnor. Hon har fått pådyvlat sig så mycket skuld och skam under sitt liv, och det oket försöker hon med alla krafter göra sig av med. För mig är det här också en uppgörelse med den svenska jantelagen, säger huvudrollsinnehavaren Frida Hallgren om ”Så ock på jorden”.
Tufft efteråtRollen som den älskvärda Lena blev det stora genombrottet för Frida Hallgren, men det enorma gensvaret kom som en överraskning för den då 29-åriga skådespelaren.
– Min karaktär gav väldigt mycket glädje, och det är krävande. Jag tog av mitt eget ljus, hade alla lampor på i varenda liten bild. När filmen blev så stor förväntade sig många att jag skulle vara Lena, man kom fram, tog mig på ansiktet, det kändes ganska tufft, säger Frida Hallgren om genombrottet.
Den här gången är hon mer förberedd på det enorma intresset, och både hon och Lennart Jähkel känner att de är på rätt spår i inspelningen i Boden. Regissören själv är målmedveten:
– Jag måste ha fått frågan 100 000 gånger genom åren, till slut kunde jag inte stå emot längre. Alla dessa människor som vill ha en uppföljare, jag känner att jag måste ge dem något fantastiskt, säger Kay Pollak.
”Så ock på jorden” får biopremiär den 4 september 2015. (TT)