I en tid med smartphones, dataspel, sociala medier och ett uppsnabbat informationsflöde är det kanske inte så konstigt att tänka sig att bokläsandet går ner bland yngre människor. Detta stöds av ny statistik från Kolada sammanställd av Nyhetsbyrån Siren angående utlåning av barnböcker i Sverige (siffrorna inkluderar inte skolbibliotek).
Om man tittar på antal lån per barn från 0 till 17 år har det genomsnittliga lånandet sjunkit från 16,1 lån 2014 till 15 lån per barn 2016. I hela två tredjedelar av Sveriges kommuner är utlåningen sjunkande.
– När man stänger bibliotek så minskar också utlåningen. I många kommuner kompenserar man med att distribuera böcker på andra sätt, exempelvis genom bokkassar till förskolor, säger Cecilia Ranemo, utredare på Kungliga biblioteket.
Även i Norrköping sjunker utlåningen av barnböcker: från 14,4 utlånade böcker per barn 2014 är man 2016 nere i 12,8 lån.
– När det handlar om det privata lånandet hos både barn och föräldrar handlar säkert nedgången om mobiler och annat som tar större plats, säger Klara Danielsson, enhetschef för barnavdelningen på Norrköpings stadsbibliotek.
Barn- och ungdomsverksamheten är ett särskilt fokusområde i Norrköpings kommuns biblioteksplan för 2015-2018 och därför har man olika satsningar för att nå denna målgrupp.
– Vi har mycket besök av skolor. Ett projekt vi döpt till "Läslust" har löpt några år där vi tillsammans med Utbildningskontoret och Kulturskolan har jobbat med fjärdeklasser. Där har vi använt oss av olika uttrycksformer som konst, teater och så läsning för att väcka intresset, berättar Klara Danielsson som tror att den största nedgången av utlåningen ligger i åldrarna över 12 år.
Man försöker också att nå barn med olika aktiviteter som till exempel "Sommarboken", en läseklubb för 7-12-åringar som snart drar igång på tisdagar; man har också en pågående "Harry Potter-klubb".
– Det är fortfarande många barn som intresseras av Harry Potter. Annars är det spökhistorier och skräck som är inne nu bland barn, berättar Klara Danielsson som tycker det är synd att det fortfarande inte finns så många skolbibliotek i kommunen.
– Där är vi i planeringsfasen och tittar på hur de skulle kunna utformas och hur man skulle kunna samarbeta för att få det att funka. För kontinuiteten är ju skolbibliotek viktiga.
Hon tycker att läsning är viktigt på flera olika plan.
– Oh ja, för både språkförståelsen och utvecklingen av fantasin. Det ligger ju också till grund för allt lärande och är jättevärdefullt för hela livet, betonar Klara Danielsson.
– Vi jobbar på att få barn att hitta de rätta böckerna för att öppna den där läslusten.
I Östergötland finns det tre kommuner där utlåningen av barnblöcker ökar: Ydre, Åtvidaberg samt Valdemarsvik där lånen mellan 2015 och 2016 ökat från 18,4 per barn till 19,7 bok per barn.