Musikteater Gulasch har nischat sig mot miljöfrågor och har tidigare spelat föreställningar om vatten, energisparande, klimathotet – och om sopor. Men i sann eko-anda återvinns vissa teman, för att sortera sopor är något som vi behöver lära oss – och påminnas om.
– Utmaningen var att göra det igen och hitta en ny ingång. Men det har varit roligt, säger Ann-Christine Magnusson, manusförfattare och regissör.
Miljön kommer mer i fokus i "Soporna" än i de tidigare publiksuccéerna "Ivar, Knutte och Katten" och "Ivar, Knutte och Vatten".
– En referens som vi har haft i arbetet har varit Magnus och Brasse. De jobbade med bokstäver och gömde det inte bakom en massa annat. Nu gör vi en grej om sopsortering, och det funkarjättebra. Det blir underhållande, säger Ann-Christine Magnusson.
Publiken kommer förstås även denna gång att bjudas på svängig musik – som framförs på instrument som kontrabas, ukulele och fiol.
– Det är så fantastiskt att få göra musikteater med dans, musik och teater. All undervisning borde egentligen vara så. Det såg vi idag när vi provspelade för publik. Barnen gillade låtarna, säger Sanna Andersson.
Kärnan i Gulasch-gänget är Hans Bigestans och Kenneth Höglind, som i år har arbetat tillsammans i 20 år. Men även denna gång medverkar Sanna Andersson som också var Grodan i "Ivar, Knutte och Vatten". I "Soporna" är figurerna inspirerade av serietidningarnas värld. Kenneth har röd Elvisfrisyr och spelar den nyinflyttade shoppingfantasten Berne som blir granne med den äldre herren Osman Fikonström och den unga och rikligt tatuerade fröken Gullan.
– Osman är en lite finare herre, en gentleman som känns sprungen ur en Karl Gerhard-revy. Men det är en person som gillar ordning och reda. Han sopsorterar på ett elegant sätt, säger Hans Bigestans om den mustasch- och pipskäggsprydde herr Fikonström.
– Det är en intressant sak med åldern. Man kan tro att miljörörelsen är ny, men den äldre generationen har ofta med sig helt naturligt att spara på våra resurser. De har gnetat, lappat och lagat, säger Ann-Christine Magnusson.
Tillsammans försöker Osman Fikonström och Gullan att lära Berne att lägga rätt sopa i rätt tunna.
– Det är inget ont i Berne. Han är ingen miljöbov, men han är lite okunnig om sopsortering, säger Kenneth Höglind.
Men han har hiskeligt svårt att lära sig konsten att sortera efter konstens alla regler.
– Gullan och Osman sjunger, dansar, trixar och fixar. Men Berne bara fortsätter att köpa nya grejer i alla fall. Ett diplom utlovas till honom när han lär sig, men det blir barnen som får diplom istället, avslöjar Ann-Christine Magnusson.
Föreställningen ska spelas för en bred åldersgrupp mellan fyra och nio år. Den har premiär på söndag på Barnkammaren på Teater Bråddgatan 34.