Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smyg in i hösten med god läsning




Den försvunna mikrofonen är en deckare med häftigt persongalleri.

Den försvunna mikrofonen är en deckare med häftigt persongalleri.

Foto:

Barnböcker2019-09-29 12:00

Kvällarna blir lite mörkare och längre för var dag som går. Vilket förhoppningsvis lockar många till att krypa upp i soffor och sängar med en god bok som sällskap. Förlaget Rabén & Sjögren kommer med många spännande böcker för barn och ungdomar. Jag har läst tre titlar ur förlagets utgivning i spänningsgenren och en ungdomsdeckare utgiven av Bokfabriken.

Först ut är Rabén & Sjögrens "Sjörövarhöst" av Mårten Sandén med otroliga illustrationer av Lina Bodén. Det är ett praktverk rakt i genom! Den har allt. Mystisk man med träben, gamla loggbokar, udda figurer som Ensamseglaren, märkliga skepp som Månvandraren, skrothandlaren Flint vid Skanstullsbron för att nu inte tala om Skorstensbarnen Lille Haj, Topsy och Rustan.

Handlingen rör sig sömlöst mellan det spöklikt övernaturliga och realism. Båtar som påminner om den Flygande Holländaren mixas utan besvär med Finlandsfärjor och stadsbussar av modernaste snitt. Det här är en bok som lämpar sig för såväl högläsning för barn i lägre skolåldrar som för egenläsning av lite äldre barn. Som vuxen ska man heller inte tveka att ta boken till sig. Jag läste den med stor behållning utan ett enda barn i sikte.

En annan bok jag gärna vill rekommendera för lite större barn är förlaget Bokfabrikens "Den försvunna mikrofonen" med text av Christina Olséni och Micke Hansen och med bilder av Katarina Vintrafors. Boken inleds med ett tjusigt tecknat persongalleri som får mina tankar att gå till när jag själv började läsa deckarklassiker av till exempel Maria Lang och Agatha Christie. Jag bara älskade det inledande persongalleriet i de där böckerna. Under läsningens gång kunde man återvända till galleriet för att påminna sig om vem som var vem och hur den hängde ihop med den.

"Den försvunna mikrofonen" utspelas i skolmiljö och ingår i förlagets serie om Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå. Boken är satt i ganska stor stil och är hyfsat lättläst för den som har läst en del för sig själv redan.

Avslutningsvis några ord om ytterligare två böcker från Rabén & Sjögren. "Spöke på djupt vatten" med text av Mårten Melin och bilder av Hanna Granlund. Handlingen är förlagd till ett badhus där det borde vara roligt men där två pojkar gör att det inte blir så kul. Men slutet gott allting gott. Mycket tack vare en spöksyster! (Det finns flera böcker i serien om Spöksystrar)

Sist men inte minst boken "Öka takten Mozart" med manus av Sofi Hjort och illustrationer av Kim W. Andersson. Den vänder sig till barn som just börjat läsa själva. Boken ingår i förlagets serie "Tidens hjältar". En tidsmaskin spelar stor roll för handlingen. Utöver den fina läs- och bildupplevelsen så smygs det in lite bildning mellan pärmarna. Perfekt tajming där, tror jag. Att lära sig saker utan att man vet om det är en bra lärmetod för många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!