Unga detektiver räddar snälla ormar och gula racerbilar

Man skulle kunna lägga till att även en morfar och farfar till lågstadiebarn känner sig bra till mods av att läsa böckerna.

Kultur 17 september 2023 09:52

Nya barnböcker

Ormmysteriet

Bilmysteriet

Text: Peter Lindström

Illustrationer: Mattias Andersson

Rabén & Sjögren (september 2023)

 

Förlaget ger ut de två första delarna i den nya bokserien "Deckarna på Uppfinnargränd" samtidigt. Böckerna lanseras som "feelgood-deckare för lågstadiebarn." Vilket är en bra och sund konsumentupplysning. Man skulle kunna lägga till att även en morfar och farfar till lågstadiebarn känner sig bra till mods av att läsa böckerna. 

I "Ormmysteriet" kastas de sommarlovslediga barnen Alva och Abbe in i mysteriet med den trevlige kungspytonormen Snoddas. Plötsligt är han försvunnen från sitt terrarium hemma hos uppfinnaren Bertil som bor i huset som de båda barnen är granne med från var sitt håll. På ena sidan av Bertil i utkanten av den lilla staden Björkåker bor Alva med sin mamma. På den andra sidan av Bertil bor Abbe tillsammans med sin pappa som flyttade till staden då han fick arbete på ett bankkontor. Det var för tre år sedan då Abbe var sex år. Alva och han möttes då båda började i samma förskoleklass. Och sedan dess är de oskiljaktiga vänner. 

Uppfinnaren Bertil är en viktig person i böckerna. Alva och Abbe och Bertil kommer varandra nära. Barnen bygger en koja i ett träd i Bertils trädgård. Bertils uppfinningar - inte minst den specialtandemcykel som detektivbarnen susar fram på i sin jakt på misstänkta och bevis - är av allehanda slag och av varierande funktionalitet. Bertil har några gemensamma drag med den än så länge mer berömda Skalman i Bamses vänskapskrets. Han lever till dels i sin egen värld. Ett av hans projekt är att bygga en fiskdamm för höjdrädda flygfiskar. Sådant gillar jag; att få skapa inre bilder av stackars flygfiskar som liksom har fötts i fel kropp. Som hellre simmar lugnt än flyger omkring. Så kan livet vara. Då finns det en Bertil där som sträcker ut en snäll uppfinnarhand. Det är bra. 

I bilmysteriet har Kerstin, Björkåkers fartdrottning blivit av med sin gula racerbil. Vem kan ha stulit den?

Alva och Abbe är olika varandra till kynne och stil. Alva är mer pang på rödbetan medan Abbe är mer av en schackspelarpersonlighet.De pangar och resonerar sig fram till en lista med möjliga misstänkta och sedan betar de av sin lista. De hamnar i dramatiska slutscener med orm- och racerbiltjuvar. Och tjuveriets orsaker kan begripas. Om än inte helt ursäktas. Vilket Mattias Anderssons svartvita teckningar kärnfullt beskriver.  

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa