Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Undantag ska tolkas restriktivt"

Undantag för moms ska tolkas restriktivt. Anna Eklund, rättslig expert Skatteverket, säger att det är en svår gränsdragning.

Kritisk. Janne Näsström, ordförande Folkets hus och Parker, tycker att clowner, jonglörer och akrobater även de ska momsbefrias.

Kritisk. Janne Näsström, ordförande Folkets hus och Parker, tycker att clowner, jonglörer och akrobater även de ska momsbefrias.

Foto: Ilkka Ranta

KULTUR2017-05-25 15:00

Hon säger att den generella skattesatsen är 25 procent, men att det finns ett undantag för artister som framför ett "upphovsrättsligt verk som man levandegör". Utifrån gällande lagstiftning och rättspraxis bedömer Skatteverket vilka som utför artistframträdanden. Och det är här skiljelinjen går med Folkets hus och Parker.

– Utgångspunkten är att undantag ska tolkas restriktivt, vilket innebär att tolkningen inte ska göra göras för vid, säger Anna Eklund.

Det Skatteverket gjort är att sätta upp villkor för var gränsen för ett sådant artistframträdande går. Och hit hör alltså inte jonglörer, clowner och akrobater. I vanliga fall, ska tilläggas.

– Vi säger att de kan omfattas av undantaget, men det är något som vi bedömer från fall till fall, säger Anna Eklund.

Men det vet ju inte den som anlitar exempelvis en clown om innan – och kanske väljer bort clownen på grund av momsen?

– Det är inte något jag kan kommentera. Men det finns möjlighet för den som gör framträdanden som skulle kunna omfattas av undantaget att ansöka om förhandsbesked hos skatterättsnämnden för att få besked om det är undantaget eller inte. Och då vet man det innan, säger Anna Eklund.

Om lagstiftningen ska ändras är det den lagstiftande församlingen – alltså riksdagen – som, inom ramen för gällande direktiv på mervärdesskatteområdet, gör det. Att vända sig till Alice Bah Kunke, som Janne Näsström gjort, kan alltså vara ett rätt steg på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!