Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tapetsera som på slottet med kollektionen "Löfstad"

Nu kan man tapetsera som Emilie Piper på Löfstad slott. Flera av slottets tapeter står som förlaga till nya kollektionen Löfstad från Sandbergs Wallpaper.

Kollektionen "Löfstad" ingår i Sandbergs historiska kollektion. Här tapeten "Lillie", efter Axel Lillie, som lät bygga Löfstad slott. Bilden är tagen på Löfstad, i bakgrunden originaltapeten.

Kollektionen "Löfstad" ingår i Sandbergs historiska kollektion. Här tapeten "Lillie", efter Axel Lillie, som lät bygga Löfstad slott. Bilden är tagen på Löfstad, i bakgrunden originaltapeten.

Foto: Sandbergs

Kultur2021-01-20 07:00

Det är andra gången som en kollektion med tapeter från Löfstad kommer till, första gången var i slutet av 1970-talet, då i samarbete med Boråstapeter. 

Nu har det alltså kommit en ny kollektion hos Sandbergs, kollektionen "Löfstad", inspirerad av tapeter i olika rum på Löfstad slott. Det kan man tacka Ragnvi Andersson, sedan tre år tillbaka museipedagog på Löfstad slott, för.

undefined
Löfstad slott ligger utanför Norrköping.

– Jag får erkänna att det nog mest var jag som väldigt entusiastisk nyanställd började tjata om vilka fantastiska tapeter vi har. Då var jag inte medveten om att det fanns en tidigare kollektion, men den är inte i produktion längre heller, säger Ragnvi Andersson.

Hon blev tipsad av sin chef, Olof Hermelin, att kontakta Sandbergs, vilket hon också gjorde.

– Jag skickade en bild från ett av våra gästrum och de sa "ja" direkt. Så det har bara varit en oerhört positiv upplevelse, jättekul, säger Ragnvi Andersson.

Sista ägaren till slottet var Emilie Piper (1857–1926). Slottets tapeter är tidsdokument för estetiska ideal från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. På väggarna återfinns strama medaljongmönster, slingrande blomsterornament och bårder. 

I nytryck ser tapeterna inte riktigt ut som de gör på väggarna på Löfstad, eftersom färgskalan har dämpats. Ragnvi Andersson hade hoppas att Sandbergs skulle använda sig av originalfärgerna, men:

– Det gör man sällan, eftersom man vet att folk oftast är lite rädda för starka färger. 

Ett av de fyra originalmönstren är förstorat och ett är inspirerat av två tapetbårder i huset. Det finns också en variant där man kan få en hel vägg med Löfstad slott som det ter sig i Erik Dahlbergs "Suecia antiqua et hodierna" från 1600-talet. 

undefined
Blomslingan "Maria" har hämtats från det handmålade tapetmönstret på väggarna i spökrummet, där tapeter enligt traditionen inte fäster.

Ett av originalmönstren i kollektionen är från spökrummet, rum nummer 13. Där fick man, enligt traditionen, till slut handmåla ett tapetmönster på väggarna eftersom tapeterna inte ville fästa där, utan flera gånger trillade ner. Den fina lilla blomslingan finns nu som papperstapet, den mest 1700-talsmässiga av tapeterna, och heter i Sandbergs kollektion ”Maria”.

undefined
"Emilie", som fått namn efter sista ägaren till slottet, Emilie Piper.

Två av tapeterna har namn med direkt koppling till Löfstad: "Emilie", med nejlikor på, och "Lillie", efter byggherren Axel Lillie, en tapet som finns i två gästrum och där är turkos. Hos Sandbergs är färgskalan mer dov, åt det bruna hållet.

Tapeterna kommer även att finnas till försäljning i slottets butik.

Karta: Löfstad slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!