Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slumpens samhällsbyggarkraft ska inte underskattas

Ge slumpen en chans - Folkbladets sommarserie om tillfälligheters och slumpens betydelse för utvecklingen i samhället - avslutas idag med den åttonde delen. Vill du läsa från början så var den första delen i söndagstidningen den 26 juni.

Människor - här mexikaner på väg mot gränsen mot USA - har alltid försökt hitta vägar att kunna få det bättre. Det är en drivkraft som är grundläggande för vår art. Är man ute och rör på sig utsätter man sig för mer tillfälligheter och slumper.

Människor - här mexikaner på väg mot gränsen mot USA - har alltid försökt hitta vägar att kunna få det bättre. Det är en drivkraft som är grundläggande för vår art. Är man ute och rör på sig utsätter man sig för mer tillfälligheter och slumper.

Foto: TT

Kultur2022-08-14 07:55

När den gamla och sorterade samhällsordningen luckrades upp av tidens tand så trädde individerna fram ur kollektivet på ett dittills okänt sätt. Skolan betraktades inte i samma höga grad som tidigare som ett socialt stabilt transportband mot en given vuxentillvaro i arbetslivet. Skolan skulle tvärtom frigöra, möjlig­göra och skapa goda framtidsmöjligheter för varje enskild elev. Individer lösgjorde sig ur sina upptagningsområden. Skolvalet infördes. Fristående skolor startades. 

Självklart fanns utrymme för slump, tillfälligheter och expe­riment även under den gamla skolregimen. Men ingen kan förneka att chansen att skapa skolor som var mer olika än lika, och möjligheter för eleverna att välja skola efter eget intresse, har förutsättningar att skapa en mer manifest ström av ovän­tade möten och nya chanser till tidigare otänkta livsval. Naturligtvis under förutsättning att de politiker som har möjlighet att påverka de statliga samhällsstrukturerna inte räds det nya alltför överdrivet. 

Min plädering för att våga släppa de gamla strukturernas snuttefilt ska inte uppfattas som en appell för ohämmad individualisering. Tvärtom är det väl så att varje fungerande samhälle har behov av kollektiv och anpassning och av förmåga att inte alltid stirra sig blind på sig själv. Men i takt med samhällsförändringar och värderingsskiften så förändras också kollektiven och anpassningskraven justeras och vrids och vänds åt olika håll. Det blir tydligt när vi till exempel ser på invandringen till Sverige. 

Asylskälen dominerar inte bland alla dem som kommer från andra delar av världen. Många är istället ute efter chansen att skapa bättre liv för sig och de sina. Denna livschansmigration är i sig själv något som organiskt ökar mäng­den av tillfälligheter och slump i samhället. Dessa tillväxt- och utvecklingsmöjligheter tas emellertid inte tillvara på ett nyfiket och öppet sätt. 

Sverige behöver våga låta sig förändras om samhället ska växa i takt med att invandringen växer. Vi har inte råd att begrava invandringens spektrum av tillfälligheter och chanser i regle­rade väntrum.Det går inte att i förväg säga ja till de tillfälligheter som visar sig bli framsteg och nej till det som inte blir så lyckat. Slumpens samhällsbyggarkraft ska inte föraktas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!