Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Resultatkrav ska inte styras av slump och tillfällighet

Ge slumpen en chans - sommarserien fortsätter här i Folkbladet. Avsnitt ur en text från 2014 publiceras under åtta söndagar i sommar. Detta är avsnitt sex.

Hans Bergström och Engelska skolan omnämns i denna söndag avsnitt av sommarserien "Ge slumpen en chans."

Hans Bergström och Engelska skolan omnämns i denna söndag avsnitt av sommarserien "Ge slumpen en chans."

Foto: TT

Kultur2022-07-31 07:55

En människa i Örkelljunga eller Rejmyre blir plötslige mångmiljonär. Svenska Spel har skapat ett tillräckligt store urval av tillfälligheter, som gör stor­vinster möjliga. Processen är omöjlig att kontrollera för Svenska Spel. De vet bara att sannolikheten för vinstrika tillfälligheter ökar desto fler lotter och möjligheter som sprids över landet. Var det kommer att vinnas och vem som vinner beror på slumpen. Överfört på samhället som helhet är lärdomen att den som vill ha framgång och utveckling behöver maximera urvalet av tillfälligheter. 

Svensk skola kan vara ett aktuellt exempel. Desto mer som politikerna lockas och pressas - av rädsla för att ta stryk när nästa indignationsstorm över begångna fel drar genom landet - att sätta svångremmar på den pedagogiska möjlighetsfriheten, desto troligare är det att kvaliteten och resultaten försämras.

Hans Bergström är docent och rådgivare för Internationella Engelska Skolan i Sverige AB. I ett remissvar till den parlamentariska Friskolekommitténs betänkande Friskolorna i samhället (SOU 2013:56) sammanfattar Bergström och utbildningsföre­taget snyggt och slagkraftigt vad som händer när staten och politiken försöker pressa in de tillfälligheter och möjligheter som nya aktörer skapar i etablerade strukturer: "Utgångspunkten för det statliga tillsynsarbetet är att alla skolor ska vara lika, vilket är raka motsatsen till tanken med friskolereformen - att experiment och alternativ ska uppmuntras samt att föräldrars preferenser ska kunna komma till uttryck. Friskolekommittén motsäger för övrigt sig själv, när den å ena sidan uttalar sig för ökat ut­rymme för variation mellan skolor, å andra sidan för fram för­slag som bygger på likriktning; ett exempel är förslaget att Skolinspektionen ska kunna kräva av friskolor att ha en orga­nisation för läraranvändning och lärarbemanning som ska ha den kommunala som norm."

Jag har inget mot kommuner. Kommunala normer har många förtjänster. Till dessa räknas dock inte förmågan att individualisera och personalisera på det sätt som krävs för att varje elev ska få chansen att hitta sin egen norm för kunskap och utveckling. All likhet ska inte föraktas. Alla skattefinansierade skolor bör till exempel möta likartade resultatkrav. När det kommer till det pedagogiska är det däremot helt befängt med likriktat normtänkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!