Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pride-fotografen: Låt alltid kärleken vinna

När Stockholm Pride drar i gång är Maya Hultman, 19, en av de konstnärer som ställer ut på Pride House. Med terrordådet i Oslo så tätt inpå, vill hon med sitt fotoprojekt betona att kärleken övervinner rädslan.

Fotoprojektet "Let me be perfectly queer" utforskar identitet och hbtq. Det är inte Maya Hultman på bilden. Pressbild.

Fotoprojektet "Let me be perfectly queer" utforskar identitet och hbtq. Det är inte Maya Hultman på bilden. Pressbild.

Foto: Maya Hultman

Kultur2022-07-31 05:15

Maya Hultman hade sin första fotovernissage som 13-åring. Då hade hon fotograferat bilvägen på väg hem från skolan. Nu, sex år senare, är hon aktuell med ett mer färgstarkt projekt. I fotoserien “Let me be perfectly queer” utforskar hon temat hbtq kopplat till identitet.

– Jag är en av få svenska fotografer som har gjort ett sådant här projekt, säger hon till TT.

Bilderna visas tillsammans med citat av de fotograferade hbtq-personerna, som berör deras egna liv och historier – och syn på identitet. Fotoobjekten står stadigt framför en regnbågsvägg vid Stadions tunnelbanestation i Stockholm. Maya Hultman har valt att konsekvent behålla bakgrunden, som är en stark markör för hbtq-rörelsen.

– Jag gillar också att de är tagna på en så publik plats. Det konstiga var att ingen gick fram och frågade vad vi gjorde. Jag ville att folk skulle komma fram och prata.

Rullstols-perspektiv

Det finns en egen vinkel i Maya Hultmans fotografier som man inte ser så ofta – alla bilder är tagna lite underifrån. Det beror på att Maya Hultman sitter i rullstol. Hon tycker att det behövs större representation av rörelsehindrade och funktionsvarierade, egentligen i alla hörn av samhället, men också på Pride.

– Det perspektivet saknas ofta. Generellt tycker jag att marginaliserade grupper får för lite plats i samhället.

Till vardags skriver hon krönikor för medlemstidningen Utsikt, som görs av föreningen RBU, Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. Hon fotograferar också en del för tidningen.

Känslorna efter Oslo

Årets Pride-vecka kantas i vanlig ordning av dans, musik och kulturevenemang – men också av ett visst mörker. Terrordådet under Oslo Pride den 25 juni, där en man öppnade eld mot en gaybar och dödade två personer, skuggar många av världens Pride-firanden.

Maya Hultman är själv bisexuell och för henne känns det extra viktigt att ställa ut sitt fotoprojekt just detta år, på grund av allt som hänt.

– Man måste våga visa sig, även om man känner sig rädd.

Hon ser fram emot att vara med sin “regnbågsfamilj” och känna gemenskapen i paraden, där tusentals människor samlas.

– Man ska alltid låta kärleken vinna.

Konst på Pride House

Maya Hultman, fotografier.

Göran Kjeller-Sellin, fotografier (postum utställning).

Leif Ahrle, glaskonstverk.

Lars af Sillén, dokumentärfilm.

Anna Olsson, bildväveri.

Irmeli Krans, måleri.

Marie Westling, konst.

Utställningarna är öppna under Pride-veckan den 1–5 juli.

Pride House ligger vid Skanstull i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!