Premiär för mörk komedi på X-scenen

På fredag blir det Norrköpingspremiär för föreställningen ”Blod och ben” på X-scenen.

Eva Rexed, Linda Lönnerfeldt och Krister Kern.

Eva Rexed, Linda Lönnerfeldt och Krister Kern.

Foto: Julia Mård

Kultur2019-11-26 06:00

Den nyskrivna pjäsen beskrivs både som ett samtidsdrama om tro och övertygelser i vår tid, men också som en mörk komedi om hopp och förtvivlan. Bakom text och regi står Oskar Thunberg, "Blod och ben" är hans debut som dramatiker.

Pjäsen utspelar sig en vårkväll i Kronobergsparken i Stockholm. Historien tar sin början med ett barn som springer efter sin boll nerför en slänt mot bilvägen. Plötsligt bryts lugnet av skrikande bildäck och en dov smäll:

”En liten samling människors vägar korsas denna kväll. En sexårig pojke, svävande mellan liv och död, och hans förtvivlade mamma. En sjukvårdare, en förbipasserande och en olycklig bilist. Någon står som förstenad medan någon annan skyndar till undsättning. Någon förhörs av polis. Någon ber”, skriver Östgötateatern i ett pressmeddelande.

– Det finns tillfällen då vardagen stannar upp, då vi på allvar ställs inför de övergripande frågorna om varför vi finns här på jorden, och vad vi innerst inne vill göra av vår korta tid tillsammans. Den här pjäsen vrider och vänder på ett sådant ögonblick. Vad är det vi håller för heligt när det verkligen gäller? säger Oskar Thunberg, regissör och dramatiker.

I pjäsen återvänder man också till historien om Abraham, som tog sin son till berget i Moria för att genomföra det yttersta offret. "Blod och ben" beskrivs som en samtidsskildring och en betraktelse över de uråldriga berättelser som formar våra liv. Pjäsen produceras i samarbete mellan Östgötateatern och teaterkompaniet Lumor.

Eva Rexed och Krister Kern.
Eva Rexed och Krister Kern.
Karta: Repslagaregatan 9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!