"Det kommer aldrig att bli billigare än så här"

Fortsättning från sidan 2.

Här ser vi Jan Jörnmark föreläsa i en övergiven industrifastighet i Norberg i Bergslagen.

Här ser vi Jan Jörnmark föreläsa i en övergiven industrifastighet i Norberg i Bergslagen.

Foto: TT

Kultur2022-09-25 07:15

Vinjett...By bok

Övergivna platser– Finalen

Jan Jörnmark

Timbro förlag 

Frågan som plågat Jan Jörnmark under alla år är varför saker och ting händer när och där de händer? Svaret? Det händer därför att det är möjligt! Ska saker och ting vara möjliga så krävs att det finns många möjligheter: Att möjligheternas gräns ständigt förskjuts utåt. Jörnmark skriver att "stora organisationer som bygger på att de har självklara sätt att hantera sina medarbetare, råvaror och teknik klarar inte av att hantera glidningen." De där "stora organisationerna" kan vara företag, arbetsmarknader, national­stater och unioner av nationalstater. Institutioner som ansträng­er sig för att begränsa flödet av tillfälligheter och möjligheter lever farligt. Sannolikheten för att det "naturliga urvalet av tillfälligheter" ska ske någon annanstans ökar för varje begräns­ning som införs.

Jan Jörnmarks bok "Övergivna platser– Finalen" är proppfull av konkreta exempel på alla dessa förändringar, tillfälligheter, entreprenörer och begränsningar som vår nutidshistoria är helt späckad av.  

Läs den första artikeln här.

För att bara ta ett exempel ur bokens innehåll. Jörnmark berättar inte bara om övergivna platser utan också om övergivna säljbrev. Jan Jörnmark har fotat ett säljbrev från vårvintern 1986 där Comvik AB basunerar ut att det "aldrig kommer att bli billigare att skaffa en mobiltelefon är just nu." För "bara"11 800 kronor plus moms erbjöd Comvik sina mobiltelefoner. Lite längre ner i säljbrevet nyanserar sig Comvik något då man skriver att man "nästan törs lova" att det aldrig kommer att bli billigare än nu." Comvik AB var ett företag som finansmannen och monopolutmanaren Jan Stenbeck startade 1981 för att utmana Televerket inom mobiltelefonin. Comvik motarbetades av lagar, Televerket och av Ericsson som vägrade att sälja utrustning till företaget. Det blev ett förlustrikt decennium för Comvik. Men när marknaden lossnade mot slutet av 1980-talet så var Comvik laddat med teknik och sälj som skulle få företaget att blomma ut. 1991 bytte företaget namn till Comviq. Och resten är historia som det brukar heta. 

Ett kapitel i boken är tillägnat en "skaraborgsk entreprenör". Jörnmark berättar om den "nya tidens krav på nya nöjen." 1970-talets folkomflyttningar och tillväxt hade skapat ett läge där "miljoner unga svenskar som fortfarande var mycket nöjesintresserade satt i ekonomiskt fördelaktiga men också mycket trista villaområden." Och in kom Bert Karlsson och greppade tillfälligheten i flykten. 

Jan Jörnmark syns här på Arbetets museum när några av hans fotografier ställdes ut 2019.
Jan Jörnmark syns här på Arbetets museum när några av hans fotografier ställdes ut 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!