Nu kläs landets statyer i handväskor som stöd och kommuner i landet slåss om statyn. Men fotografen bakom bilden är kritisk.
Förra veckan sade kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö nej till ett förslag om en staty gjord efter Hans Runessons berömda fotografi, där en dam slår mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration. Utskottet tycker att konstverket signalerar våld.
Men det negativa beskedet har väckt reaktioner och flera kampanjer med namnunderskrifter har startats för att uppföra statyn, i Susanna Arwins utformning. Hon är glad för intresset.
– Kvinnan på Hans Runessons bild har så enormt starkt symbolvärde. Någonstans finns ett dåligt samvete över att ingen sade ifrån mot nazismens hemskheter. Men en liten tant med en handväska sade ifrån, säger hon till TT.
Men fotografen Hans Runesson säger att han inte godkänt statyn som den är tänkt att se ut nu.
– Det är inget bestämt att den ska se ut så, säger han.
Hans Runesson säger att han haft goda diskussioner med Susanna Arwin, men att han inte alltid håller med henne. Han kräver att även nazisten är med om det ska bli någon staty.
– Det är en känd bild och då kan man inte plocka ned den till ett fokus på bara kvinnan. Då måste man ha med helheten. Det tycker jag nästan är självklart, säger han.
Samtidigt får statyer runt om i landet handväskor i protest, enligt P4 Kronoberg. Första rapporterna kom från Öland, och nu har även statyer i Växjö fått egna handväskor. Och flera andra kommuner slåss om statyn. Sigtuna vill ha den – och nu ger sig även de rödgrönrosa ledningen i Göteborg in och vill detsamma.
Hans Runesson är inte särskilt förtjust över uppmärksamheten.
– Det är så mycket, man hinner inte tänka. Jag har laddat telefonen tre gånger i dag. Jag hinner inte med något annat. Man diskuterar en bild som jag tog för 30 år sedan.
Susanna Arwin säger till Dagens Nyheter att hon ska diskutera statyn med Hans Runesson. Växjö kommuns kultur- och fritidsnämnd fattar slutgiltigt beslut nästa vecka. (TT)