Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mo Gård bröt mot rigida lagar direkt från start

2023 är Mo Gårds 76: e verksamhetsår. När det stiftelseägda och idéburna företaget Mo Gård fyllde 75 gav man ut en fin bok som Folkbladet Söndag uppmärksamma denna sommar. (Del 2)

I samband med 75-årsdagen var koncernchef Johanna Bergstrand och styrelseledamoten Jan-Erik Svenblad och informerade fullmäktiges ledamöter om verksamheten.

I samband med 75-årsdagen var koncernchef Johanna Bergstrand och styrelseledamoten Jan-Erik Svenblad och informerade fullmäktiges ledamöter om verksamheten.

Foto: Sören Boström

Kultur2023-07-30 09:52

Mo Gård beskriver sig som ett kunskaps- och kommunikationsföretag som gör skillnad. Det håller jag med om till hundra procent. Under de 76 år som passerat från starten 1947 och till idag har så otroligt mycket hänt inom Mo Gårds verksamhetsområde. I inledningen av 75-årsboken konstateras att Mo Gård har undgått "den nedläggning som drabbat de flesta andra institutioner." 

När Mo Gård öppnade sin verksamhet strax efter andra världskrigets slut så dominerade ännu en syn på de människor som "inte höll måttet" som oftast innebar att gamla, handikappade och fattiga "klumpades ihop" och placerades på institutioner.

I bokens kapitel skildras de olika tidsandor som Mo Gård har passerat på vägen mot det moderna kunskaps- och kommunikationsföretag som man är idag 2023. 

Den som hållit i pennan -suttit vid tangentbordet - är Hans Nilsson som är professor emeritus vid Linköpings universitet. Hans Nilsson är historiker och är ett särskilt tungt namn när det gäller socialhistoria. Hans Nilsson har också ett stort intresse och gedigen kompetens i fråga om lokalhistoria. Han har medverkat i flera forskningsprojekt om historiska och aktuella hälsoskillnader mellan befolkningarna i Linköping och Norrköping. I Linköping har han i samverkan med flera av stadens meriterade och välkända lokalhistoriker/författare som till exempel Gunnar Elfström, Göran Billeson och Johan Hagesund, givit ut flera böcker om stadens historia och utveckling. I boken om Mo Gård möts social- och lokalhistorien på ett spännande och lärorikt sätt. 

I ett av de första kapitlen berättar Hans Nilsson om Mogårdshemmets tillkomst. Efter många turer fram och tillbaka, där inte minst Finspångs två profilerade riksdagsledamöter Martin Skoglund (Doverstorparn) och Fridolf Thapper gjorde ett gott fotarbete, kunde verksamheten vid Mo Gård i Doverstorp dra igång 1947. Verksamheten bestod av skola och arbete för barn och vuxna "dövstumma med komplicerat lyte."

Verksamheten flyttades från Gävle och till Mo Gård där staten av den förre brukspatronen Axel Ekmans dödsbo inköpt Mo Gårds herrgård. En fastighet som i folkmun ömsom kallades för "Vita Huset" eller "Ekmans sommarstuga". 

Mo Gård var redan vid starten en viktig föregångare. Teckenspråket var förbjudet ända fram till 1981 i Sverige. Men på Mo Gård togs det i bruk direkt från start 1947.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!