Makten ska nog inte se på oss som kossor i höghus

Den som bläddrar igenom socialdemokratiska nyckeldokument stöter ofta på uttryck som ”Vi bygger ett land som håller ihop”; ”Vi bygger landet med kunskap” och kort och gott "Vi bygger landet."


Har vi människor blivit som tamdjur som helt har glömt av att "leva vilt"? Det är ett ämne som Stig-Björn Ljunggren tar sig an i dag.

Har vi människor blivit som tamdjur som helt har glömt av att "leva vilt"? Det är ett ämne som Stig-Björn Ljunggren tar sig an i dag.

Foto: Marlene Ericsson

Kultur2023-02-05 08:55

Ordet ”bygga” får oss att tänka på samhället som om det vore ett hus. Att vår tillvaro kan konstrueras på samma sätt som en kåk genom att någon skaffar fram ritningar, köper material, anställer byggjobbare och sedan hamrar upp det planerade enligt planen.

Den underliggande föreställningen är här att det går att planera fram det goda samhället. Att kloka omtänksamma ledare kan sitta vid sammanträdesbordet och konstruera en bättre värld. 

Det är förstås inte helt fel tänkt, men det krävs ett tillägg. Nämligen att verkligheten inte alltid låter sig anpassas efter planerna. Ett samhälle är mycket mer komplicerat än vad ett politiskt planeringskontor kan greppa.

Gunnar Myrdal, nobelpristagare och socialdemokratisk minister, uttalade sig en gång om att människor har en oerhörd anpassningsförmåga:

”Liksom tamdjur har folk som växer upp i den västerländska typen av reglerade samhällen inte längre någon verklig föreställning om ett mera vilt liv."                  

Ur detta kan lätt uppfattningen komma, att anpassningsförmågan går att utnyttja för den som har storartade planer för hur ”tamdjuren” ska få det bättre och bättre, drivas framåt mot soluppgången, med lock och pock, lättstyrd med personnummer och Bank-ID.

Detta är inte en typisk socialdemokratisk uppfattning, det måste understrykas, utan de flesta makthavare har en uppfattning om att människosläktet måste uppfostras.

Exempelvis skolan gjordes obligatorisk på 1800-talet eftersom makthavarna såg denna offentliga uppfostringsmöjlighet som oumbärlig. Och före det hade husförhören varit en metod att få folk att tänka i rätta banor. Och så där håller det på.

Tanken bakom dessa insatser har alltid varit att makthavarna haft uppfattningen att folk ibland måste tvingas att göra vissa saker för att få ett bättre liv. 

Gunnar Myrdal lär också en gång ha sagt att precis som folk var tvungna att lära sig att äta tomater, gick det också att lära dem att bo i höghus.

Men efter 100 år av formandet av ”tamdjuren” så är det lik förbannat en villa som de flesta vill ha om de själva får bestämma själva. Visst, inledningsvis gärna ett höghus, antingen i början av bostadskarriären, eller så kombinerat med ett litet torp. Folk är envisa i sin kamp att forma sin egen tillvaro, oavsett vilka ritningar som plankontoret tagit fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!