Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kön och identitet i fokus

"Är du tjej eller kille?". Det heter den utställning om kön och identitet som just går att ta del av på Norrköpings Stadsmuseum.

"Vi är olika och det ska finnas plats för alla". Det säger Ellika Kyndel, museipedagog.

"Vi är olika och det ska finnas plats för alla". Det säger Ellika Kyndel, museipedagog.

Foto: Henrik Jonsson

KULTUR2018-04-29 06:00

Lia Ortega är student på Linköpings Universitet och brinner för mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

Nu är hon aktuell med en ny utställning på Norrköpings Stadsmuseum som berör ickebinära människor, alltså de som inte identifierar sig som varken man eller kvinna.

Hon har spelat in intervjuer med fyra olika personer och besökarna får lyssna och ta del av deras historier.

– De får berätta om hur det är att vara ickebinär i dag, vad de har fått vara med om och hur de känner och så. Folk har så mycket fördomar, om en person har långt hår till exempel så antar man att de måste var en tjej. Och man brukar alltid anta att en person är tjej eller kille, man hör sällan någon säga: vilket kön eller könsidentitet har personen?, säger Lia.

Hon berättar att hon själv har flera vänner som är ickebinära och att hon reagerat starkt på vad de får stå ut med.

– När jag varit med kompisar så har jag fått höra så mycket kommentarer från folk och jag reagerar på det där. Mina kompisar säger att det är så samhället ser ut, men jag tycker inte att det är okej. En person som jag intervjuat säger att hen inte känner en enda ickebinär transperson som inte blivit misshandlad, både fysiskt och psykiskt.

Just identitet är något som det inte pratas om så mycket i dag, menar Lia.

Därför vill hon nu lyfta frågan genom den här utställningen.

– Jag skulle säga att ickebinära personer är mycket vanligare än man tror men det är ingenting som man vet om eftersom det är många som inte riktigt vågar komma ut med det. Det för med sig så mycket negativa reaktioner och det är många som inte ens tror på fenomenet. Därför ville jag ta det här steget att jag kanske kunde vara deras röst.

Hur har det varit att arbeta med utställningen?

– Det har varit jättekul och väldigt spännande. Det har varit nyttigt också. Det här är ett sätt för mina kompisar att nå ut för det är många som vägrar lyssna.

Det här är tredje gången som Lia ställer ut på Norrköpings Stadsmuseum och Ellika Kyndel, museipedagog, poängterar vikten av att ge plats åt den här typen av utställningar.

– Det är jätteroligt och jättebra. Det är viktigt för Stadsmuseets del att vi har den här platsen där man med kort varsel kan komma in och göra utställningar om viktiga samhällsfrågor. Det är en demokratisk yta på ett annat sätt än de andra utställningsytorna. Tidigare var De Geergymnasiet här när de jobbade med mänskliga rättigheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!